TRUMP PANIČNO DEMANTIRAO "NEW YORK TIMES": "To je 'fake news', puna istina o porezu otkrit će se nakon revizije"

Američki predsjednik Donald Trump nije platio porez na dohodak 10 godina, objavio je "The New York Times".

  • Svijet

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 1

U prvoj godini svog predsjedničkog mandata, ali i u godini kada je osvojio izbore, Trump je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak.

"The New York Times" u svom članku detaljno opisuje velike finansijske gubitke i godine izbjegavanja plaćanja poreza Donalda Trumpa.

Američki predsjednik rekao je da je članak "fake news" i da će se istina otkriti kad se završi revizija njegovih prihoda.

"To su potpuno lažne vijesti - izmišljene, lažne!", rekao je Trump novinarima u nedjelju na brifingu u Bijeloj kući.

Dodao je da će biti "ponosan" nakon revizije, ali da Porezna uprava prema njemu ne postupa dobro. 

Podaci koje je u nedjelju objavio "The New York Times" o neplaćanju poreza, jedan su od apsolutno najtežih udaraca Donaldu Trumpu od izbora do danas.

Svaki američki predsjednik od sedamdesetih godina je objavio svoju poreznu prijavu. Osim Donalda Trumpa. Ta se priča vuče cijeli njegov mandat, a on se branio kako to ne može napraviti, jer su njegove porezne prijave pod revizijom.

Trump profitirao od pozicije

"The New York Times" došao je u posjed dokumenata. I objavio ih, kako je napisao izvršni urednik Dean Baquet, jer “vjerujemo da bi građani trebali razumjeti što je više moguće o svojim čelnicima i predstavnicima - njihovim prioritetima, njihovim iskustvima i, također, njihovim finansijama”. I posebno važna rečenica: “Tradicija propisuje da zvaničnik koji može uzdrmati tržišta i mijenjati politike, ne smije tražiti finansijsku korist od svog djelovanja”. A podaci koje je iznio "Times", potvrđuju da je Trump itekako profitirao od svoje predsjedničke pozicije. O tome se pisalo i tokom kampanje i mandata, ali uvijek je to nekako palo u drugi plan zbog svih drugih afera i skandala.

U utorak je prvo sučeljavanje Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena. Ova objava je vrlo vjerovatno i planirana kako bi pred taj sraz Trumpa bacila u obrambenu poziciju. I omogućila Bidenu taktičku prednost. Jedan od republikanskih stratega je za AP rekao: “Ako je kampanja o Trumpu, tada on gubi.” I zato je Trumpov tim uložio silnu energiju kako bi u prvi plan stavio Bidena. Zato su, konačno, na brzu ruku potpisivani ugovori između Izraela i UAE-a i organizirana predstava s čelnicima Srbije i Kosova. I fabricira se cirkus s TikTokom. A izbor sutkinje za Vrhovni sud je došao neočekivano, ali kao još jedan element koji će djelovati homogeno na biračko tijelo.

"Timesova" objava u potpunosti skida i ono malo pozlate što je još ostalo na priči o Trumpu kao vrlo uspješnom poduzetniku, biznismenu. Naime, u posljednjim anketama pitanje upravljanja ekonomijom ostalo je jedino područje na kojem biračko tijelo više vjeruje Trumpu nego Bidenu. A kako vjerovati predsjedniku koji ne plaća poreze, a poslovi mu se raspadaju? AP smatra da bi "Timesova" objava mogla biti presudan moment koji će okrenuti i najvjernije Trumpove birače, radnike (blue collar, one s plavim ovratnikom) iz Pensilvanije, Mičigena i saveznih država koje su mu donijele pobjedu 2016. godine.

The New York Times had laready obtained copies of Donald Trump's tax returns from 1995. Pictured are published pages of those returns

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...