IVANIĆ SE SASTAO SA "RISTOM SOTONOM": Bivši član Predsjedništva BiH savjetuje radikalnog vladiku...

- Vlast u Crnoj Gori sklopila je temeljni ugovor s Rimokatoličkom crkvom i Islamskom vjerskom zajednicom, a sa SPC-om nije htjela – kaže mitropolit Amfilohije. On napominje da je od ogromnog značaja što su u BiH ugovore s državom sklopile SPC i Rimokatolička crkva, ističući da je tome maksimalno doprinio upravo Ivanić.

  • Politika

  • 28. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

- Ugovor koji je Srpska pravoslavna crkva u BiH potpisala sa državom, može pomoći i regulisanju pozicije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – poručili su na današnjem sastanku u Sabornom hramu  u Podogorici mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohijem i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

- Pozicija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori može biti reguslisana na isti način kao i u BiH – kazali su za BN TV mitropolit Amfilohije i Ivanić, koji je prenio svoja iskustva dok je bio član Predsjedništva BiH.

“Mi smo iskoristili priliku kada je Vatikan tražio temeljni ugovor sa Vatikanom, ja sam insistirao da je to moguće, ali pod uslovom da isti takav ugovor potpiše SPC. Mi smo tada nudili Islamskoj zajednici, ali ona je imala teoriju da ona sama ne želi da sa svojom državom potpisuje ugovore. Mi smo insistirali na tome i zahvaljujući tome SPC ima poziciju međunarodnog ugovora na isti način na koji je to pozicija Rimokatoličke crkve, odnosno Vatikana. To je primjer koji može pomoći regulisanju pozicije SPC u Crnoj Gori”, kazao je Ivanić.

- Vlast u Crnoj Gori sklopila je temeljni ugovor sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom vjerskom zajednicom, a sa SPC nije htjela – kaže mitroplitit Amfilohije. On napominje da je od ogromnog značaja što su u BiH ugovore sa državom sklopile SPC i Rimokatolička crkva, ističući da je tome maksimalno doprinio upravo Ivanić.

“Ja sam mnogo blagodaran gospodinu Ivaniću što je on u BiH uspio u svoje vrijeme da taj zakon o crkvama i vjerskim zajednicama bude normalan zakon i nadam se u Boga da će ova naša nova vlast da će u tom pogledu da urade i sa našom SPC, da se ukine ovaj bezakoni zakon koji su uveli, da se izjednače, da svi imamo ista prava, svi građani bez obzira na vjeru, naciju, kojem narodu pripada, da crkva i druge i vjerske zajednice imaju ista prava kao što u Evropi. Ako hoće u Evropu da idemo na normalan način, a ne na način zatrovanom brozomorom, opakom bolešću”, naglasio je Amfilohije.

Konstatujući da je opasan virus kovid, Amfilohije je rekao da mnogo opasniji virus brozomore, duh bogoubilaštva i bratobilaštva, koji je zavladao u Crnoj Gori.

"To nije od juče i nadam se da ćemo se iscijeliti od tog opakog i dugoročnog virusa", poručio je mitropolit Amfilohije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...