AZERBEJDŽAN POKRENUO NOVU OFANZIVU: Objavljeni snimci uništavanja armenskih tenkova

U večernjim satima, prema navodima armenskog Ministarstva odbrane, Azerbejdžan je pokrenuo novu veliku operaciju na teritoriji samoproglašenog Nagorno-Karabaha.

  • Svijet

  • 28. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan demantirao je saopćenje azerbejdžanske strane o velikim gubicima jermenskih snaga u Karabahu. Azerbajdžan je objavio video uništavanja jermenskog tenka iz zraka, dok jermenska strana navodi da je tenk uništen iz drona prozvedenog u Tuskoj.

Ministarstvo odbrane Karabaha izvestilo je o 31 poginulom iako su se u medijima pojavili izveštaji, uz pozivanje na azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, o tome da na jermenskoj strani navodno ima na stotine poginulih.

„Tokom noćinastavljene su borbe a naše oružane snage su ostvarile zavidne uspjehe. Situacija nije mirna, borbe se nastavljaju i na nekim tačkama se vode praktično artiljerijski dueli. Informacije azerbejdžanske strane o gubicima naše vojske ne odgovaraju stvarnosti“, napisao je Ovanisjan.

Jermenska strana navodi i da je Azerbejdžan koristio tešku artiljeriju i da su od ranog jutra krenuli u napad. Iz Bakua pak tvrde da jermenske snage napadaju grad Terter.

Istovrmeno, ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je da će Jerevan upotrebiti „Iskandere“ ukoliko Baku bude u napadima upotrebio turske lovce F-16.

Kako je rekao, za obaranje turskih bespilotnih letelica trenutno na raspolaganju ima dovoljno protivvazduhoplovnih sistema.

U međuvremenu oglasio se i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je izjavio da je došlo vreme da se „okonča jermenska okupacija azerbejdžanskih zemalja“.

On je takođe optužio Minsku grupu OEBS-a da je nesposobna da riješi problem Nagorno-Karabaha.

Nakon toga oglasila se Moskva, a članica Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina kaže da izjava turskog predsednika samo doliva ulje na vatru u ionako komplikovanoj situaciji.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mjesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vježbi, no pokazalo se da armija Azerbejdžana nije koristila turske avione nego dronove u njenm vlasništvu koji su proizvdeni u Turskoj. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...