ŽESTOKI OKRŠAJI U NAGORNO-KARABAHU: Rat ne prestaje, raste broj žrtava na obje strane…

U sukobima u spornoj regiji, koji su počeli u nedjelju, poginulo je 85 vojnika i 11 civila, zasjeda Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

  • Svijet

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

Broj poginulih civila u borbama u regiji Nagorno-Karabah popeo se na 11, devet u Azerbejdžanu i dvoje u Armeniji, čime je ukupan broj žrtava sada 95.

Najmanje 26 separističkih boraca ubijeno je u sukobima s azerbejdžanskim snagama, objavile su pobunjeničke vlasti, te se broj poginulih vojnika popeo na 84.

Azerbejdžan nije objavio informacije o vojnim žrtvama od kako su počele posljednje borbe.

Žestoki sukobi nastavili su se tokom ponedjeljka, rekli su zvaničnici iz dvije zemlje.

'Ovo je rat na život i smrt'

U ponedjeljak navečer su azerbejdžanske snage pokrenule "masivnu ofanzivu na borbenim linijama u južnom i sjeveroistočnom sektoru Karabaha", saopćio je glasnogovornik armenskog Ministarstva odbrane. 

"Ovo je rat na život i smrt", rekao je Arayik Harutyunyan, lider nepriznate i samoproglašene države Nagorno-Karabah, prenosi Reuters.

Svjetski lideri su pozvali na zaustavljanje borbi nakon najgore eskalacije sukoba od 2016. godine između dvije bivše sovjetske republike Azerbejdžana i Armenije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će hitne razgovore iza zatvorenih vrata kasnije u utorak, nakon inicijative Francuske i Njemačke da se ovo pitanje stavi na dnevni red.

Milijarde dolara za oružje

Armenija i Azerbejdžan vode teritorijalni spor od devedesetih godina, kada je Nagorno-Karabah, etnički armenska enklava u Azerbejdžanu, proglasio nezavisnost nakon rata u kojem je poginulo približno 30.000 ljudi.

Nijedna zemlja ne priznaje nezavisnost Nagorno-Karabaha, čak ni Armenija, a međunarodna zajednica ga vidi kao dio Azerbejdžana.

Rusija, koja je u vojnom savezu s Armenijom, prodaje sofisticirano oružje, vrijedno milijarde dolara, i jednoj i drugoj državi, dok Armenija optužuje Tursku, koja podržava Azerbejdžan, da se miješa u konflikt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...