KOME SMETA DAN BOŠNJAKA: "Neprimjereno ignoriranje godišnjice ispravljanja nepravde prema Bošnjacima..."

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” reagiralo je što Dan Bošnjaka nije primjereno obilježen, u skladu sa značajem.

  • Društvo

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

- Dan Bošnjaka obilježava se na godišnjicu donošenja odluke da se autohtonom narodu Bosne (i Hercegovine) Bošnjacima vrati to iskonsko ime, a što je odlučeno na Prvom bošnjačkom saboru, održanom 27. i 28. septembra 1993. godine u Sarajevu. Drugog dana zasjedanja Sabora, prekinuta je historijska nepravda nanesena Bošnjacima koje su do tada nazivali m/Muslimanima, a koji su se u jednom periodu morali izjašnjavati kao Srbi, Hrvati, neopredjeljeni. Ova nepravda, da narod bude tretiran isključivo kao vjerska grupa, odnosno da ga se tjera da promijeni kulturno-historijski i etnički identitet, započeta je s prvim udruživanjem naroda na ovim prostorima u državne zajednice, a onda nastavljena i vladavinom Josipa Broza Tita. Iako djeluje nestvarno, jedan narod unutar tog perioda, nije mogao koristiti svoje stvarno i historijsko ime - ističe Udruženje “Nino Ćatić” u saopćenju.

- Također, na Saboru je vraćeno ime za maternji jezik Bošnjaka, ali i drugih govornika jezika Bosne, a to je Bosanski jezik. Bila je to za nijansu blaža diskriminacija od one koju danas provode vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS jer u školama ne dozvoljavaju upotrebu/izučavanje bosanskog jezika.

I ove godine većina od onih koji crpe političku, ekonomsku i društvenu snagu na glasovima, novcima i identitetu Bošnjaka, nisu se udostojili obilježiti godišnjicu odluke da Bošnjaci odbace košulju identiteta koje su im drugi krojili. Sa željenjem se treba konstatirati da ni u javno-medijskom spektru, gledanom u cjelini, nije dat primjeren značaj Danu Bošnjaka, odnosno skupu iz 1993. godine, te njegovim inicijatorima, učesnicima, raspravama i ostalim aspektima koji su ga činili. Ovaj datum ne bi trebao biti percipiran kao značajan samo za etničku grupu, iako i kao takav zaslužuje da bude obilježen, već ga treba doživljavati kao značajan i poučan u civilizacijskom smislu, kao dan pobjede u ostvarivanja negiranih i oduzetih ljudskih prava - citat je iz saopćenja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...