DAČIĆU OPET NIJE BILO DOBRO: „Papa Franjo ima više razumijevanja za Srbiju, bilo bi dobro kada bi on…“

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak uvečer da papa Franjo ima više razumijevanja za Srbiju i da bi bilo dobro da posjeti tu zemlju, ali da to ne zavisi od politike, već i od SPC-a, gdje s tim u vezi postoje izvjesna neslaganja.

  • Regija

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 1

Na konstataciju da su se papa Franjo i ruski patrijarh tokom susreta na Kubi navodno dogovorali da se srpski patrijarh i papa sretnu negdje na neutralnom terenu, Dačić kaže da te informacije nema.

"Ne posedujem te informacije. Ali je činjeica da su oko pitanja kanonizacije Stepinca aktivno sarađivali predstavnici Vatikana, Hrvatske katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, da je rad te komisije bio relativno korektan i da im se tu ne može ništa zameriti", rekao je sinoć Dačić.

Podsjetio je i da je nedavno u Hrvatskoj boravio Pietro Parolin, najbliži papin saradnik, i da je tom prilikom rekao da Stepinac neće biti kanonizovan sve dok se ne izglade svi odnosi i dok se s tim ne saglasi SPC.

Gostujući u emisiji "Ćirilica" na Happy televiziji, Dačić je dodao da zna da papa cijeni patrijarha Irineja i da mu stalno šalje pozdrave.

Ali, ističe, tu nije riječ o pitanju nečijeg ličnog odnosa.

Podsjetio je da je SPC imao i ima zahtjev prema rukovodstvu Rimokatoličke crkve da bi trebalo da dođe do, kako je rekao, izvinjenja zbog svega što su neki biskupi i tadašnji papa činili, odobravali ili prešutjeli neke događaje tokom Drugog svjetskog rata i NDH.

Srbija bi s Vatikanom, smatra Dačić, trebalo da ima strateški dobre odnose, jer Vatikan nije samo Crkva, već i država.

Istaknuo je da mnogima smeta to što Srbija sada ima politički kredibilitet i što je uspješna ekonomski, a posebno im smeta to da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je rekao, ima mogućnost da razgovara s najvažnijim svjetskim liderima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...