POTPUNA KATASTROFA; MMF OBJAVIO NOVE CRNE BROJKE: Pandemija zbrisala 12.000 milijardi dolara svjetskog BDP-a...

Razorno djelovanje korona-krize izazvat će dramatičan privredni pad u svijetu, koji se za ovu i narednu godinu procjenjuje na oko 12.000 milijardi dolara, izjavila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

  • Ekonomija

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

To je jednako vrijednosti većoj od jednogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone, rekla je ona na online konferenciji "Infrastuktura, investicije i centralna Evropa: Inicijativa tri mora (3SI)", u organizaciji Atlantskog vijeća, prenosi Tanjug.

Navela je da, iako MMF sada procjenjuje globalne ekonomske izglede za 2020. godinu nešto manje sumornim nego prije nekoliko mjeseci zbog boljih rezultata pojedinih naprednih ekonomija nego što se očekivalo, prije svega Kine, rast će i dalje biti znatno na negativnoj teritoriji ove godine.

"Za zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CIE) pandemija znači brisanje progresa ostvarenog u posljednje tri godine, kada je regija postizala najbolje rezultate u ovoj deceniji u pogledu ekonomskog rasta, jačanja konkurentnosti i unapređenja upravljanja", kazala je Georgieva.

Zaostajanje za zapadnom Evropom

Regija je, prema njenim riječima, u prosjeku bilježila rast od tri posto u smislu realnih prihoda, što je utjecalo na smanjenje jaza između CIE i 15 zapadnih članica Evropske unije.

Šefica MMF-a naglasila je, međutim, da i dalje postoji veliki infrastukturni jaz između 12 zemalja uključenih u "Inicijativu tri mora" i preostalih 15 članica EU-a u pogledu energetskih proizvodnih kapaciteta, preciziravši da taj jaz iznosi 50 procenata.

Georgieva je navela da, što se tiče internet-povezivosti i broja pretplata na mrežu, uz izuzetak Estonije, regija CIE zaostaje u poređenju sa zapadnom Evropom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...