NEKA GRAĐANI OCIJENE KO JE NAJBOLJI: U ovome bh. gradu šest kandidata borit će se za poziciju prvog čovjeka grada

Tuzlaci će u izbornoj utrci imati možda i najzvučnija imena, dok stranke u Trebinju idu na provjerene kadrove.

  • Politika

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

Jedan od gradova u Bosni i Hercegovini koji prednjači po broju kandidata za gradonačelničko mjesto je Tuzla. Ukupno šest kandidata borit će se za poziciju prvog čovjeka grada, od kojih je pet stranačkih (SDP, koalicija Zajedno i odlučno SDBiH - DF, PDA, BPS, Naša stranka) i jedan nezavisni kandidat. Najveća bitka očekuje se između Jasmina Imamovića, kandidata SDP-a koji Tuzlu vodi od februara 2001. godine, Vahida Jusufovića, direktora UKC-a, kojeg, osim Socijaldemokrata BiH i DF-a, podržava i SDA, te državne poslanice Naše stranke Mirjane Marinković-Lepić. 

Čuvar vrijednosti

- Demokratsko smo društvo i dobro je da šest kandidata, kod građana, konkuriše za poziciju gradonačelnika. To građanima koji odlučuju, daje mogućnost istinskog upoređivanja i odlučivanja - kaže za "Oslobođenje" Imamović.

Ističe da je preuzeo vođenje Tuzle u vrijeme kada grad nije imao vode, piše "Oslobođenje".

- Redukcije vode uvedene su 1931. godine. Problem smo riješili 2006. i ove godine dovršavamo projekt dugoročnog vodosnabdijevanja do 2035. godine. Najmanje do tada neće biti redukcija. Neka 2035. godine buduće generacije razmišljaju o tome. Tuzla je bila grad koji tone, od 2007. godine više ne tone. Istorijska jezgra i središnji dio grada bili su presječeni na dva dijela. Sa sjevera je bila okupirana divljom deponijom i močvarom, na kojoj je danas kompleks slanih Panonskih jezera, a s juga s nekoliko divljih deponija, na mjestu sadašnje visoko uređene četvrti, preko puta MUP-a, imali smo divlju deponiju i groblje autobusa i automobila, na mjestu Sonog trga bio je grbavi parking, boravište skitnica, na mjestu Trga slobode, najvećeg trga u BiH, zapušteni parking, Centralni gradski park, koji danas krasi spomenik kralju Tvrtku, bio je opasno i mračno mjesto, u to vrijeme niko u Tuzli nije htio investirati. U prve dvije decenije 21. stoljeća moji saradnici i ja smo uspjeli preporoditi Tuzlu - govori Imamović.

Ističe da su ranije najgori i najružniji dijelovi grada danas postali najbolji i najljepši u BiH.

- Tuzla je postala turistički grad, grade se hoteli, moteli i hosteli, građani iznajmljuju privatni smještaj, postali smo veliki trgovinski i ekonomski centar. Tuzla ima najviše malih obrta u BiH i drugi smo, poslije općine Centar Sarajevo, po broju registrovanih poslovnih subjekata, mjereno na hiljadu stanovnika. Sada u Tuzli svi hoće investirati, Tuzla je već prostor na kojem u ovoj i naredne tri godine očekujemo više od dvije milijarde investicija. Sve to smo uradili i uspjeli sačuvati multikulturalno biće BiH i Tuzle. Tuzla je danas pouzdani čuvar svih bh. vrijednosti - kaže Imamović.

Iako se, kako ističe, mnogo uradilo, ima još mnogo toga da se uradi. 

- Da nema dosta toga da se uradi i ostvari, ja se ne bih ni kandidovao. Imam gotov program, on je sadržan i u Strategiji razvoja grada i u nizu podstrategija. Moje planove i planove mog tima, nove ideje, saopštit ću uoči zvaničnog početka predizborne kampanje - dodao je Imamović.

Za razliku od Tuzlaka, Trebinjci će birati između zajedničkog kandidata SDS-a i PDP-a te onog SNSD-a. Interesantno je da će poslije 12 godina SDS u ovom gradu imati svog kandidata, a pred građane izlazi s Ilijom Stankovićem, nekadašnjim direktorom HET-a i bivšim odbornikom u Skupštini grada.

Realna priča

- Imali smo dogovor da opozicija ima jednog kandidata. To je ono što je nas interesovalo. Nama bi svaka druga varijanta bila lošija, kaže Stanković, koji je 2004. bio kandidat SDS-a za tada načelnika Opštine Trebinje, ali ga je pobijedio SNSD-ov kandidat. Da ne mislimo da je moguć povratak SDS-a u Trebinje, ne bismo se ni kandidovali. Ne želimo nikakvu prljavu politiku. Ne želim da se bavim nikakvom predizbornom kampanjom prije nego što bude zvanično, želim samo korektnu i realnu priču koja treba da završi 15. novembra - kaže Stanković, kojem je protukandidat aktuelni gradonačelnik Mirko Ćurić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...