PREDSJEDNIK JE POMOGAO KOLIKO JE MOGAO: Evo kako Putin reklamira rusku vakcinu za koronavirus

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira se vakcinisati novom ruskom vakcinom za koronavirus, rekao je u utorak njegov portparol.

  • Svijet

  • 29. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

Putin se planira vakcinisati prije službenog puta u Južnu Koreju, gdje će se sastati s čelnikom te države, najavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"Putin je jučer primio pozivnicu svog južnokorejskog kolege. Potvrdio je da će definitivno prihvatiti taj poziv kad se vakciniše", rekao je Peskov, ali Kremlj nije otkrio kad bi se to službeno putovanje trebalo dogoditi.

Čeka povoljniju situaciju s koronavirusom 

Južnokorejska novinska agencija Yonhap pisala je u ponedjeljak kako je u telefonskom razgovoru dvojice lidera dogovoreno da će Putin posjetiti tu azijsku državu nakon dodatne stabilizacije situacije oko koronavirusa.

Moskva od idućeg ponedjeljka zbog brzog rasta broja zaraženih zatvara škole na dvije sedmice, objavio je gradonačelnik u utorak.

Rusija je u posljednja 24 sata zabilježila više od 8.200 novih slučajeva zaraze, čime se nastavio rast broja novozaraženih, koji je najviši u tri mjeseca.

Zatvaranje škola od 5. do 18. oktobra smatra se odmorom za đake, jer se školski časovi neće preseliti na internet, kao što je to bilo tokom prošlog karantina, najavio je ured gradonačelnika.

Moskovljanima savjetovano da ne izlaze iz domova osim ako nije nužno

Gradonačelnik Sergej Sobjanin preporučio je porodicama da ne vode djecu na javna mjesta kako se ne bi zarazila.

"Značajan broj onih koji su se zarazili, često bez simptoma, su djeca. Kad dođu kući, lako prenose virus odraslima i starijim članovima porodice, koje bolest pogodi mnogo teže", saopćio je Sobjanin.

"Iskoristimo odmor kao priliku za usporavanje zaraze i održavanje zdravlja", dodaje se u saopćenju.

Starijim Moskovljanima savjetovao je da izlaze iz kuće samo ako je to neizbježno, a poslodavce je zamolio da se što je više moguće radi od kuće.

Peskov je prošle sedmice rekao kako se ne razmatra novi karantin na nivou države.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...