ČISTI JETRU, REGULIRA KRVNI PRITISAK, PODIŽE IMUNITET, POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA: Otkrijte čudotvorna svojstva napitka u koji se stoljećima zaklinju naši stari…

Pravite li kod kuće sir, kefir ili jogurt i bacate tekućinu koja ostaje nakon cijeđenja?

  • Zdravlje

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Nemojte to više raditi, jer je sirutka drevni lijek koji je preporučivao i sam Hipokrat.

Smatralo se da su Norvežanke dugovale svoju prekrasnu put upravo ovom napitku.

Cijenjeni doktor Paavo Ariola savjetovao ju je za dug i kvalitetan život.

Dokaz za to je i Old Thomas Parr, skromni engleski seljak, koji je doživio 152 godine.

Bio je poznat po tome što je sirutku pio svaki dan.


Sastav i ljekovitost sirutke


Ova namirnica prikladna je za prehranu od začeća do duboke starosti.

Zbog sličnosti majčinom mlijeku, može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi.

Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od 1 posto bjelančevina i više od 93 posto vode.

Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

Sto grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.


Najzdraviji napitak za bolesnu jetru


Sirutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja.

Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte sirutku.

Sadrži beta-laktoglobulin koji snabdijeva organizam aminokiselinama zvanima BCAA.

BCCA značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa.

Sadrži protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnih tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.

Kliničke studije pokazale su da je njegov nivo veoma nizak kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.

Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnjačom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.



Za izdržljivost i mršavljenje


Sirutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršavjeti, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti.

Obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Glavna je sirovina za proizvodnju proteina, koji su neizbježan dio prehrane svakog sportaša.

Omogućuje brži oporavak i rast mišića nakon vježbanja, smanjuje apetit i potiče mršavljenje.

Istraživanja pokazuju da doprinosi i krvožilnom zdravlju, jer smanjuje glukozu u krvi i krvni tlak.

Debljina, visok tlak, umor i stres pošasti su modernog života koje značajno možete ublažiti redovnom konzumacijom sirutke.


Narodni lijek za probavu


Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu, koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski PH potiče njihov rad.

Redovno je konzumirajte kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i kroničnih upala crijeva.


Ovaj stari narodni lijek može značajno pomoći kod:

kroničnog umora i stresa

debljine i prejedanja

visokog tlaka

pada imuniteta

želučanih tegoba

bolesti jetre

kandide

čišćenja organizma od toksina


Priprema i primjena sirutke


Sirutku možete napraviti sami od sirovog domaćeg mlijeka, nabaviti od lokalnih proizvođača, na tržnicama ili u trgovinama eko hrane.

Najbolja je kozja sirutka, ali dobra je i kravlja. Bitno je da je riječ o pašnim životinjama koje nisu "pumpane" hormonima.

U prosjeku se od 10 litara mlijeka dobije jedan kilogram sira i devet litara sirutke. Znate li koliko je to ljekovitog napitka?

U početku sirutku pijte umjereno, jer ona ima diuretička svojstva.

Možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Kod probavnih smetnji promiješajte žlicu sirutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka.

Osim za liječenje, sirutku možete koristiti i za vanjsku njegu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smoothieja te u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.


Pravite li kod kuće sir, kefir ili jogurt i bacate tekućinu koja ostaje nakon cijeđenja?


Neke osobe su alergične na sirutku. Ako sumnjate na alergiju, napravite jednostavni kućni test intolerancije na ovu namirnicu.

Navečer utrljajte malo sirutke na zapešće.

Ako vam ujutro koža bude nadražena, vi ste jedna od rijetkih osoba alergičnih na ovu namirnicu i ne preporučuje vam se terapijska primjena sirutke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...