NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: U Srbiji se prodaje selo, može ga kupiti ko god hoće...

Selo na prodaju - zvuči krajnje čudno, ali istinito.

  • Šareni svijet

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 2

Ukoliko želite i imate novca, možete da postanete vlasnik centra sela Brezna kod Gornjeg Milanovca. Tako bi vaše vlasništvo postali dom kulture, mjesna zajednica, prodavnica, pola pošte u kojoj su dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. Sve što vam je potrebno jeste da se dogovorite sa sadašnjim vlasnikom Milivojem Filipovićem, koji je odlučio da sve proda nekome ko bi htio da nastavi čuvanje sela od zaborava.

Selo Brezna, nekada jedno od većih po broju stanovnika u opštini Gornji Milanovac, doživjelo je sudbinu mnogih mjesta u Srbiji koja su napuštena i ugašena. Zato je u ovom selu kupcima ponuđeno sve što se može prodati. Milivoje Filipović pokušao je prije nekoliko godina da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela.

"Država je odlučila da proda zadrugu. Vratio sam se iz Francuske, a inače sam u toj zadruzi počeo da radim prije nego što sam otišao u Francusku. Odlučio sam da sve kupim najviše zbog sale u Domu kulture kako bi organizovali proslave, igranke, svadbe… Ali, sada sam u godinama, niko neće da mi pomogne, da dođe do Brezne, i meni više ovo ne treba", kaže Filipović.

Nakon Drugog svjetskog rata, ovo selo je za kratko vrijeme uznapredovalo. Otvorena je zadruga koja je otkupljivala od mještana voće i povrće. Zato je brzo postala centar zbivanja ovog kraja.

Brezna je nekada bila uspješan voćarski kraj. Do prije deset godina ovdje je bilo mnogo ljudi. Mještani su imali s kim da popričaju i da popiju rakiju, po kojoj je ovaj kraj i poznat. Toga više nema i ostale su samo napuštene građevine kao spomenik da svjedoče o tom vremenu.

Koliko je ovaj kraj bio uspješan, pokazuje i podatak da mještani Brezne nisu morali da odlaze do Gornjeg Milanovca ili Čačka u kupovinu. Sve je postojalo u lokalnoj prodavnici.

"Ovdje se sve prodavalo. Nije postojalo nešto što nije moglo da se nabavi u selu. Od tekstila do traktora. Zadruga je prodala hiljade poljoprivrednih mašina, traktora, vadlica za krompir", kaže Filipović.

U kancelarijama zadruge još stoje očuvani sefovi i direktorske fotelje. Filipović je kupio dom kulture, mjesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte sa dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. S obzirom na to da ga starost stiže, Milivoje se uplašio da će bitku s godinama izgubiti pa je odlučio da ovu za njega veliku vrijednost proda nekome ko je isto tako kao on raspoložen da je čuva. Kaže da je sve platio oko 27.000 eura i da ne gleda da zaradi na tome.

"Bilo bi dobro da sačuva sadašnji izgled. Ima zemlje ako neko želi nešto da pravi. Može 20 vajata da sagradi, kuće ili šta god hoćeš. Ništa i ako se niko ne javi da kupi. Meni zemlja i ne treba", kaže Milivoje.

Filipović kaže da ne žali ako niko ne bude htio da otkupi od njega centar sela. Ima kćerku i unuke pa, kako kaže, "neka oni rade s naslijeđem šta god budu željeli".

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...