IZETBEGOVIĆ RASTURIO PLAN ZORANA MILANOVIĆA: Propao pokušaj hrvatskog predsjednika da razgovara sa “plemenskim poglavicama” u BiH!

Nakon razgovora sa Miloradom Dodikom, predsjednik Hrvatske namjeravao je da u Zagreb pozove i Bakira Izetbegovića te Dragana Čovića, ali je taj plan definitivno pokopan susretom Izetbegovića i Plenkovića.

  • Politika

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 11

Susretom u Zagrebu s liderom hrvatskog HDZ-a Andrejem Plenkovićem, lider SDA Bakir Izetbegović jednim je potezom rasturio plan predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da se, zaobilazeći Predsjedništvo BiH, sastane s “nacionalnim poglavicama” u BiH i pokuša poboljšati status Hrvata u BiH.

“Sada se ja mogu potpuno maknuti iz slike”, kazao je povrijeđeni Milanović nakon sastanka Izetbegovića i Plenkovića, nakon kojeg se lider SDA nije sastao i sa Milanovićem, kako je to desetak dana ranije učinio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Nije tajna da se Milanović nakon susreta s Dodikom namjeravao sastati i s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a potom i s liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

No, i Milanović je sada svjestan da je njegov plan propao.

“Bakir Izetbegović je bio u Zagrebu, to je dobro. Doduše, argumenti koje je iznio su zanimljivi i zabavni. Ako će ono što sam ja potaknuo prije dva tjedna pomoći da se riješi ovaj bijedan status Hrvata u Bosni i Hercegovini, odlično! Ja se mogu potpuno maknuti iz slike. A ako će ovo biti još samo jedno poziranje, nije dobro“, rekao je Milanović, očito povrijeđen neuspjehom svoje “mirovne misije” u BiH.

Susretom sa Plenkovićem kao šefom vodeće partije u Hrvatskoj, Izetbegović je, zapravo, poručio Milanoviću da zaboravi na razgovor sa “plemenskim poglavicama” i uputio ga na razgovor sa svojim kolegama u BiH, članovima Predsjedništva - Džaferovićem, Komšićem i Dodikom.

To je potvrdio i Andrej Plenković, koji je na sjednici Vlade kazao šta je bila glavna poruka na njegovom sastanku s gostima iz Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

"Poruka Vlade, poruka Hrvatske je, prije svega, da je na institucijama i strankama BiH da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima koji se donose, prije svega o Izbornom zakonu", kazao je Plenković.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...