ŠEFIK DŽAFEROVIĆ IZ BRUXELLESA SAOPŠTIO SJAJNE VIJESTI: "Uz ozbiljan odnos, naljeto iduće godine možemo očekivati kandidatski status u EU" (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon sastanaka članova Predsjedništva BiH sa liderima Evropske unije u Bruxellesu, govorio je iz Bruxellesa za "Dan uživo" na N1.

  • Politika

  • 30. Sep. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

Na pitanje kako ocjenjuje posjetu i razgovor sa zvaničnicima EU, Džaferović je rekao da izrazio zadovoljstvo. 

"Zadovoljan sam. Danas smo imali jedinstven nastup Predsjedništva BiH po svim pitanjima koji su bili na dnevnom redu. Radi se o dobrim vijestima za BiH. Dobili smo informaciju da će iduće sedmice biti objavljen izvještaj Evropske komisije o proširenju i još jedan izvještaj investicionog plana EU za Zapadni Balkan", rekao je, i dodao: 

"Od strane EU, ono što je do sada uradila BiH na realizaciji 14 prioriteta, mišljenje Evropske komsije je ocijenjeno kao predan rad od institucija BiH. Dali smo obećanje da ćemo se odnositi ozbiljno. Ako tako bude, na ljeto iduće godine možemo očekivati kandidatski status u EU".

EU ima novi plan kad je u pitanju evropska kriza sa migrantima, istaknuo je, a taj plan je da se spriječi ulazak migranata u zemlje EU, pa i u zemlje Zapadnog Balkana, da se pojednostave procedure azila i da oni migranti koji dobiju ne azil budu deportovani u zemlje svoga porijekla. Taj plan garantira da će se smanjiti broj migranata u BiH, tvrdi Džaferović. 

"Danas smo dobili jasne i precizne informacije da ono što se naziva mini Šengenom predstavlja realizaciju četiri slobode, slobodu kretanja, robe, kapitala i usluga na kojima je utemeljena EU. BiH se preporučuje da pristupi", naglasio je. 

Govoreći o pisanju pojedinih medija, da danas u Evropskom parlamentu, Dodik nije htio da stane pored Džaferovića i Komšića, opovrgnuo je to. 

"Nikakvih nesporazuma nije bilo. I ja sam tražio da predsjednik Evropskog parlamenta Davidom Sassoli ne stoji na kraju, nego između nas. Nikakvih problema nije bilo", izjavio je. 

O tome da su putovali sa dva različita aviona, kazao je da je to poznato, da Dodik inače putuje avionom Vlade RS-a, a da su on i Komšić i cijela delegacija putovali redovnim letom sa presjedanjem nekoliko puta.

"Vrijeme je korone i letovi su svedeni na 15 posto. Dodik uvijek na putovanja ide tim avionom", istaknuo je. 

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske, kazao je da su to države koje su upućene jedna na drugu, te da treba da grade dobre odnose jer imaju otvorena pitanja.

"Treba da razgovaramo. Ni jednim potezom neću nikoga provocirati, jer ćemo doći u situaciju da razgovaramo", rekao je.

(SB / N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...