VELIKI IZAZOVI PRED EVROPSKOM UNIJOM: U naredna dva dana STRATEŠKA RASPRAVA o ovim pitanjima

Lideri zemalja članica Europske unije okupit će se u četvrtak i petak na sastanku na vrhu na kojem će glavna tema biti strateška rasprava o odnosima s Turskom i situacija na istočnom Sredozemlju, zatim odnosi s Kinom te stanje u Bjelorusiji.

  • Svijet

  • 30. Sep. 2020  

  • 0

Sastanak počinje u četvrtak popodne raspravom o odnosima s Kinom, a nakon toga o stanju u Bjelorusiji, trovanju ruskog opozicionog zvaničnika Alekseja Navalnog i eskalaciji sukoba u Nagorno- Karabahu.

Za vrijeme radne večere razgovarat će se o odnosima s Turskom i stanju na istočnom Sredozemlju, gdje vlada velika napetost zbog turskog istraživanja plina. Kipar i Grčka tvrde da se probna bušenja vrše u njihovim isključivim ekonomskim zonama, dok Turska tvrdi da istraživanja provodi unutar svoga epikontinentalnog pojasa.

Europska unija je pripremila sankcije za 40-ak osoba iz Bjelorusije, koje smatra odgovornim za represiju prema građanima, ali za odluku je potreban pristanak svih zemalja članica. Kipar uvjetuje svoj pristanak uvođenjem mjera protiv Turske kako bi prestala s istraživanjem nafte i plina u ciparskim vodama.

U petak je na dnevnom redu rasprava o jačanju zajedničkog tržišta, industrijska politika i digitalizacija.

(SB / Index.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...