NIKOLA LOVRINOVIĆ DOTAKAO DNO: Treba blokirati donošenje odluka, ali da mi i dalje primamo svoje plate

"Iz Bruxellesa su stigle optimistične poruke da bismo naredne godine mogli dobiti kandidatski status", kazao je član Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović govoreći u emisiji "Dan uživo" na N1.

  • Politika

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 4

Podsjetio je da je od 2008. do 2015. godine došlo do zastoja na evropskom putu BiH, a nakon određenog napretka, i u proteklom periodu privremeno je zaustavljen put BiH ka EU zbog zastoja u radu državnih institucija. Također, osvrnuo se i na djelovanje evropskih institucija.

- Ne znam zašto odugovlače s davanjem kandidatskog statusa kad oni vrlo dobro znaju šta smo i kakvo je stanje u BiH - kazao je Lovrinović, istaknuvši kako će BiH tek po stjecanju kandidatskog statusa ući u stvarno provođenje reformi.

- Bosna i Hercegovina je složena zemlja i u EU to vrlo dobro znaju. Međutim, oni nama stalno postavljaju uslove za koje znaju da će ih biti teško ispuniti - kazao je Lovrinović odgovarajući na pitanje zašto domaće institucije do sada nisu započele reforme koje bi približile našu zemlju Evropskoj uniji.

Osvrnuo se i na uslove za zatvaranje OHR-a.

- Šta oni nama imaju postavljati uslove? Oni su u našoj zemlji, a ne mi u njihovoj. Šta oni meni imaju govoriti kako ću ja glasati? - kazao je Lovrinović.

Govoreći o formiranju Vlade FBiH, kazao je kako bi trebalo blokirati donošenje odluka i u sadašnjem sazivu Vlade FBiH, kao i Vijeća ministara BiH, sve dok ne budu donesene izmjene Izbornog zakona. Upravo dok se ne donesu ove izmjene, HDZ neće predložiti novog predsjednika FBiH, koji formalno treba da predloži novog premijera. Međutim, smatra kako i u slučaju blokade donošenja odluka, zvaničnici trebaju dobijati svoje plate.

- Mi radimo. Evo, i dok razgovaram sa vama ja radim svoj posao. Ministri će, također, nastaviti raditi. Ja ne govorim da prestanu raditi institucije nego samo da se prekinu donositi odluke - dodao je Lovrinović.

Na kraju je dodao kako plate, penzije, životna egzistencija ne spadaju među vitalne nacionalne interese.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...