OVO TREBATE ZAPAMTITI: Jednostavan test koji otkriva simptome moždanog udara

Moždani udar može se dogoditi svakome, u bilo kojoj dobi, a u slučaju da do njega dođe, svaka je minuta bitna.

  • Zdravlje

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

Kako bi se pravovremenom reakcijom ljekara smanjila opasnost od teških posljedica moždanog udara na zdravlje i život osobe, bitno je znati prepoznati njegove uobičajene znakove.

Među simptomima moždanog udara koji se najlakše prepoznaju su poremećaji govora, slabost i/ili utrnutost jedne strane tijela, potpuni ili djelimični gubitak vida te poremećaj koordinacije i ravnoteže.

Također, moždani udar manifestira se i poremećajem stanja svijesti, bila to dezorijentiranost ili pretjerana pospanost, piše Zadovoljna.hr.

Pomoću četiri jednostavne naredbe moguće je utvrditi ima li osoba moždani udar, a to su: nasmij se, reci nešto, podigni ruke i isplazi jezik.

Ako osoba ne može podići oba ugla usana, nesuvislo, čudno ili nerazumljivo govori, ako joj je jedna ruka slabija i pada, a jezik joj je "iskrivljen", odnosno ide na jednu ili drugu stranu, znači da nešto nije uredu.

Ova provjera dat će vam dovoljno vremena da zatražite ljekarsku pomoć i nekome spasite život. Inače, ovakva vrsta testiranja u svijetu se naziva FAST test:

- F kao face/lice koje se usljed moždanog udara iskrivi s jedne strane.
- A kao arms/ruke, jer osoba ne može ispružiti obje ruke.
- S kao speech/govor, jer osoba ne može jasno govoriti i razumjeti ono što joj govorite.
- T kao time/vrijeme.

U slučaju uočavanja bilo kojeg od ovih znakova, morate nazvati Hitnu pomoć.

FAST test uobičajen je i na ovim prostorima, gdje se koristi i kratica GROM:

- G kao govor (otežan i nerazumljiv)
- R kao ruke (jedna ruka je slaba i "pada")
- O kao oduzetost (lice asimetrično, jedna stana "visi")
- M kao minute unutar kojih odmah morate nazvati Hitnu pomoć.

Eto, pa sad da znate.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...