ČINIO JE NEZAMISLIVE ZLOČINE, A SADA SE ŽALI: Ratni zločinac Milan Lukić zatražio preispitivanje doživotne kazne zatvora...

Milan Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) preispitivanje presude, kao i pravnu pomoć.

  • Hronika

  • 02. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 1

Kako se navodi u saopćenju MMKS-a, Lukić je 1. septembra ove godine podnio zahtjeve u kojima, između ostalog, traži od Žalbenog vijeća da preispita određene nalaze koji su protiv njega doneseni u prethodnim presudama te dodjelu pravne pomoći na teret Mehanizma.

Iz MMKS-a je rečeno da Lukić nije izričito naveo traži li zahtjev za preispitivanje prvostepene, žalbene presude ili oboje, dodavši kako samo konačna presuda može biti predmet preispitivanja. U skladu sa Statutom Mehanizma, za ovakve zahtjeve, kako je saopćeno, formirano je Vijeće od pet sudija – Carmel Agius, predsjedavajući Vijeća, te sudije Alphons Orie, Liu Daqun, Graciela Susana Gatti Santana, Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

Od februara 2014. godine, Lukić doživotnu kaznu izdržava u Estoniji.

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Lukića, koja ga tereti za zločine nad putnicima otetim u februaru 1993. na stanici Štrpci (općina Rudo). Tada je saopćeno da su, nakon ispitivanja Lukića u svojstvu osumnjičenog koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Sudu u Haagu, ispunjeni posljednji procesni uvjeti za podizanje optužnice.

Sud BiH optužnicu je potvrdio početkom januara ove godine te je Lukiću, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, upućen dopis putem Međunarodne pravne pomoći kojim se obavještava o potvrđenoj optužnici te da je potrebno da izabere branioca s dostavljene liste Odjela krivične odbrane (OKO) Ministarstva pravde BiH.

Pola godine nakon potvrđivanja optužnice protiv Lukića za ratni zločin počinjen u Štrpcima, on je iz zatvora u Estoniji odbio prihvatiti dokumente Suda BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...