ERDOGAN STAO NA CRTU PUTINU: “Ova borba će trajati sve dok Karabah ne bude oslobođen od okupacije“

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da se spajanjem tačaka kriza koje se pružaju od Sirije, preko Mediterana, do Kavkaza, dobije slika pokušaja opsade Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 02. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 2

Erdogan je danas prisustvovao svečanom otvaranju nove Gradske bolnice u Konyi i tom prilikom je kazao kako nove gradske bolnice širom Turske predstavljaju vrhunac investicija koje je ta zemlja realizirala u jačanju zdravstvenog sistema.

“Danas smo u Konyi radi otvaranja pet novih investicija, među kojima je i jedna od najvećih gradskih bolnica koje smo izgradili. U prvoj fazi će njen kapacitet biti 838 bolničkih kreveta, a naknadno će to biti povećano na 1.250 kreveta“, kazao je Erdogan.

Novoizgrađena Gradska bolnica u Konyi u augustu je primila prve pacijente, a u septembru je u njoj zdravstvene usluge dobilo blizu 100.000 ljudi.

Na ceremoniji u Konyi svečano su otvorena još četiri projekta i to obnova historijskog kompleksa Bugday, novoizgrađenog tranzitnog puta, novog industrijskog kompleksa Logistički centar Kayacik i novog stambeno-poslovnog kompleksa u mjestu Sarayonu sa 1.682 stambene jedinice.

U obraćanju prisutnima, Erdogan je komentirao i aktuelnu situaciju u svijetu i kazao je kako je jasno da se svijet nalazi na prekretnici u kojoj se Turska pokušava udaljiti iz novog globalnog poretka, baš kao što joj je to urađeno stoljeće ili pola stoljeća ranije.

“Obratite li pažnju, vidjet ćete da se najveće krize u svijetu dešavaju sve oko Turske. Spajanjem tačaka kriza koje se pružaju od Sirije, preko Mediterana, do Kavkaza, dobijete sliku pokušaja opsade Turske. Takve igre smo vidjeli i prije. S jedne strane smo branili cjelovitost države i jedinstvo naroda, a s druge pravili korake koji razbijaju pokušaj opsade Turske“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako je Turska odlučnim stavom i predanim radom pokazala svijetu da se na nju mora računati u budućim reformama svjetskog sistema.

Komentirajući situacije u regiji, Erdogan je kazao kako neće dozvoliti pojavu bilo kakve sigurnosne prijetnje po Tursku i da u tom kontekstu svako područje može biti poprište vojne operacije ako na njemu postoji neka prijetnja.

“Oni koji su namjeravali biti prijetnja Turskoj u Siriji, trebaju shvatiti da su osuđeni na neuspjeh“, kazao je Erdogan.

On je komentirao i situaciju na istoku Mediterana i istakao kako Turska pod praznim prijetnjama i šupljim ucjenama nije posustala u borbi za legitimna prava u toj regiji, a kako su oni na drugoj strani prinuđeni da poslušaju poziv Turske na dijalog.

Erdogan je i danas ponovio da Turska u svakom smislu podržava Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv armenske okupacije Nagorno Karabaha.

“Ova borba će trajati sve dok Karabakh ne bude oslobođen od okupacije“, poručio je Erdogan.

Armenske snage su u nedjelju započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabakh, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabakha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...