SRBIJA NA MUKAMA; RAMA PREDSTAVIO SVOJ POGLED NA "MINI SCHENGEN": "Ne možemo da uklonimo granicu s Kosovom bez regionalnog sporazuma"

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Albanija i Kosovo ne mogu da odluče da uklone granicu, jer bi se tome protivili Washington i Bruxelles, tumačeći to kao "veliku Albaniju", prenosi TV Klan Kosova.

  • Regija

  • 02. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 1

Nakon sastanka vlada Albanije i Kosova, upitan zašto granica između Kosova i Albanije još nije uklonjena, Rama je rekao da se tako nešto ne može dogoditi bez regionalnog sporazuma. 

"Greška koja se često pravi, neki drugi su je napravili zato što ne žele da razumiju, jer ih ne zanima dublje, ali to im se jednostavno sviđa kao bajka...", rekao je Rama.

Dodao je da su to kategorije ljudi koje ne razumiju jednostavnu vezu između oslobađanja barijera, između Kosova i Albanije i regionalnog Schengena, kao i to da je u sporazum potpisan u Bijeloj kući u jednoj od svojih tačaka uključuje pitanje balkanskog "mini-Schengena". 

Istakao je da se svih ovih godina čuje da će se granica ukloniti, da na prelazima neće biti čekanja, ali da se to ne dešava.

"To se ne dešava, a ništa se drugo ne dešava kako treba, jer ako se to ne dogodi u regionalnom kontekstu, to se ne može dogoditi ni u bilateralnom kontekstu", rekao je Rama.

Naglasio je da oni koji to propovijedaju ili to rade namejrno ili ne razumiju.

"Albanija i Kosovo ne mogu bilateralno da odluče da uklone granicu, jer ne bi se podigao Beograd, već Washington i Bruxelles - prva stvar koju će reći je Velika Albanija", naglasio je Rama. 

Postavljajući pitanje - šta je onda put, Rama je rekao "put je da iz svog interesa, u svoju korist, a ne u korist drugih, uđemo u ovaj kontekst tamo gde smo već ušli".

"Danas smo razgovarali o uklanjanju granice. Možete biti sigurni da ne postoji način da neko iz Beograda dođe ili iz Bruxellesa i kaže "Velika Albanija", jer smo ušli u regionalni proces", rekao je Rama.

Prema njegovim riječima "more pripada Albancima, ne pripada Srbima, luka pripada Albancima, ne pripada Srbima".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...