POMPEO VRLO DIREKTAN: "Želimo da Balkan ima izbor u pogledu energije i ne ovisi o ruskom plinu i drugim zlonamjernim akterima" (VIDEO)

Nakon sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i održavanja zajedničke pres-konferencije, državni sekretar SAD-a dao je intervju za N1 televiziju, u kojem je razgovarao o tekućim pitanjima odnosa između SAD-a i Hrvatske.

  • Mini market

  • 02. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 0

Kako je predsjednik Trump?

Dobro. Molimo se za njegov i Melanijin brz oporavak, ali čujem da mu je dobro i molimo se za njihov brz oporavak.

Mislite li da će ova situacija ikako utjecati na izbore?

Mislim da američki narod ima očit izbor i da zna šta treba učiniti.

U redu, vratimo se na temu Hrvatske. Zašto vam je toliko trebalo? Prošlo je gotovo 10 godina otkako je američki državni sekretar bio u Hrvatskoj. Jeste li zanemarili ovaj dio svijeta?

Ova administracija u fokus vraća ovaj dio svijeta na načine na koji je prošla to naprosto odbijala učiniti. Bio sam na Kipru, u Grčkoj, više puta na Balkanu. Ovo je važna regija, Hrvatska i hrvatski narod osobito su nam dobri i važni partneri. Žalim što državni sekretar već 8 godina nije posjetio Hrvatsku, no danas smo ovdje. Ostvarili smo vojnu saradnju, vidio sam sjajne hrvatske vojnike kako se bore uz Amerikance u okviru NATO-vih misija, svjedočio sam odličnom poslu. Posjećujemo se u našim zemljama... Nadam se da ćemo nastaviti širiti ekonosmku saradnju. Nastavit ćemo s ulaganjima i osnaživanjem naših odnosa. Dobre stvari će se događati između američkog i hrvatskog naroda.

No čini se da se jaz ipak pojavio. Osamdeset kilometara odavde gradi se Pelješki most. Grade ga kineske tvrtke. Riječ je o investiciji vrijednoj stotine miliona dolara, a most grade kineske, ne američke tvrtke. Kako to objašnjavate?

Da, to je suverena odluka koja je donesena ovdje. Imamo prilično konzistentan stav o tome kako tretirati Kinesku komunističku partiju. Ako je njihovo poslovanje pošteno i transparentno i ako imaju recipročan odnos prema određenoj zemlji... Ako Hrvati mogu ulagati u Kinu, baš kao što Kinezi mogu doći u Hrvatsku...

Ne smatrate da postoji prostor koji Kina ovdje popunjava?

Svaka zemlja tome mora ispravno postupiti. Moramo shvatiti rizik povezan s onim što čini Kineska komunistička partija kad se upušta u ovakve aktivnosti. Ne znam detalje ovog posla, ali gotovo svaki primjer koji sam proučio, riječ je o tvrtkama u državnom vlasništvu, dobivaju subvencije kineskih vlasti. To nije način na koji Zapad, Europa i transatlantski odnosi funkcioniraju. Pošteno se odnosimo jedni prema drugima. Pružamo podršku poslovanju, kad nastane spor, rješavamo ga, ne narušavamo okoliš u državama. Želim da sve zemlje, uključujući Hrvatsku, širom otvore oči kad se upuštaju u poslovanje s Kineskom komunističkom partijom. Uočili smo da su njihove predatorske aktivnosti svakako išle na ruku njima, ali prečesto ne idu na ruku državi u kojoj su komercijalno aktivni.

Sastajete se s hrvatskim premijerom, no hrvatski predsjednik kaže da je malo prekasno. Izbori su za dva mjeseca. Je li moguće da će ovaj posjet imati golem utjecaj na hrvatsko-američke odnose ili je prekasno? Je li ovo dio vaše predizborne kampanje?

Naš odnos seže daleko u prošlost. Veselim se susretu s premijerom, održao sam sjajan sastanak s ministrom vanjskih poslova i mnogim drugim visokim državnim zvaničnicima. Imamo odličnu saradnju, bilo da je riječ o ukidanju viza, što je izuzetno važno za hrvatski narod, ili dobrom poslu koji smo odradili u vezi s izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja. Iskreno, onome što prethodna vlast obiju naših država nije uspjela postići naše su se vlasti marljivo posvetile. Pobrinut ćemo se da život bude bolji za oba naša naroda, a usput ćemo i unaprijediti svoje odnose.

Trebali ste se naći s papom Franjom, ali to se nije dogodilo. Kako ste se osjećali zbog toga?

Sastao sam se s papom Franjom prije godinu dana tokom posjete Italiji. Sastao sam se i s kardinalom Parolinom te mojim kolegom, nadbiskupom Gallagherom. Obavili smo sjajne razgovore. Postoje važne stvari koje Sveta Stolica može učiniti na svijetu, ima važnu moralnu težinu. To se odnosi na kršenja ljudskih prava u zapadnoj Kini, pri čemu Vatikan ima važnu ulogu. Htio sam ih pozvati da se pozabave time. No Katolička crkva obavlja sjajan posao i drugdje u svijetu, ljubitelji su mira, baš kao i SAD. Htio sam se sastati s njima i podijeliti naša razmišljanja o tome kako osigurati, mir, blagostanje, slobodu i temeljna ljudska prava za sve građane svijeta.

Jedna od vrućih tema u Hrvatskoj nabava je vojnih aviona. Jedna od opcija je F-16. Hoćete li lobirati za to?

Nadam se da ćete donijeti najbolji izbor za svoju zemlju.

Je li taj izbor F-16?

Uvijek mislim da su američki proizvodi fantastični. Znam da postoje i drugi ponuđači, ali želim da Hrvatska dobije najbolju vrijednost za svoj novac. Uvijek želimo biti jasni o mogućnostima naših proizvoda. Osigurat ćemo pomoć i oblike financiranja kako bi naša ponuda bila primamljiva. Ali u konačnici odluka će biti na suverenoj državi Hrvatskoj.

I pitanje za kraj... Nedavno ste posjetili Sloveniju, gdje ste razgovarali o Nuklearnoj elektrani Krško, koju su zajedno izgradile Hrvatska i Slovenija. Izgradila ju je američka tvrtka, General Electric. Postoji li interes za proširenje nuklearne elektrane i hoćete li i o tome razgovarati s premijerom?

Ne znam hoće li ta tema danas biti na dnevnom redu, ali potegnuli ste važnu temu energetike u pogledu naših dviju zemalja. Iskreno, želimo da Balkan, južna i istočna Europa imaju izbor u pogledu energetike i da ne ovise isključivo o ruskom plinu ili drugim zlonamjernim akterima koji žele izvršiti utjecaj na suverenitet na način na koji saveznici iz NATO-a, prijatelji iz Europe i transatlantski partneri nikada ne bi učinili. Stoga smo uzbuđeni zbog projekta LNG terminala na Krku, kao i zbog nekih stvari koje sam vidio u Grčkoj. Događaju se dobre stvari. Smanjit ćemo europsku ovisnost o ruskom plinu, što će dovesti do više stabilnosti, slobode i blagostanja za hrvatski narod.

I kratko za kraj... Što očekujete od Hrvatske u pogledu 5G tehnologije?

Očekujem da će donijeti dobru odluku u pogledu podataka građana. Svaki Hrvat želi da njegovi podaci u okviru određena sistema budu sigurni. No uvjeren sam u ono što ne žele: da im podaci završe u sustavu koji je u rukama aparata nacionalne sigurnosti Kineske komunističke partije. Kada koristite Huaweijev sistema ili neki drugi kineski sistem, imate posla s kineskom državom, a to nikad nije dobro za privatnost i zaštitu naroda bilo koje države.

(SB / N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...