TURKOVIĆ DEMOLIRALA MILANOVIĆA I DAČIĆA: "Želimo gospodinu Milanoviću da se riješi svih problema koji ga ovih dana zapljuskuju, uz napomenu da..."

Ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirala je najave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da bi njegova potpora ulasku naše zemlje u NATO mogla biti uvjetovana izmjenom izbornog zakonodavstva u BiH.

  • Politika

  • 02. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 2

Ko brine o Hrvatima 

"Izjava gospodina Milanovića vezano za Bosnu i Hercegovinu i NATO nas neodoljivo podsjeća na slično viđenje jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, s kojim je gospodin Milanović nedavno imao sastanak. Dakle, obojica imaju problem sa Bosnom i Hercegovinom i NATO-m ", kazala je Turković za Radiosarajevo.ba. 

Dodala je kako je "sreća da oni koji imaju veliki značaj na međunarodnoj sceni i NATO savezu nemaju tih problema". 

"Želimo gospodinu Milanoviću da se riješi svih problema koji ga ovih dana zapljuskuju, uz napomenu da odnos BiH i NATO-a nije, niti će ikada biti njegov problem, pogotovo ne prioritetan. Smatram da je krajnje je vrijeme da se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini zabrine zbog ovakvog načina zastupanja njihovih interesa", poručile je Turković. 

Podsjetimo, Milanović je u četvrtak zaprijetio blokadom NATO puta naše zemlje. 

„I kada mi netko kaže da će Bosna i Hercegovina ući u NATO, evo - mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena. Jer preuzimam garancije za takvu državu. Ja bih rado - i radi Bošnjaka, i radi Hrvata u BiH, Srbi su protiv - ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obaveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati. Tako da je to isto jedna tema za razgovor“, kazao je jučer Milanović. 

O izjavama Dačića 

Komentirajući, također, skandalozne izjave srbijanskog kolege, ministra vanjskih poslova Srbije, Ivice Dačića, koji se obrušio na visoke bh. zvaničnike, Turković je kazala da te izjave više govore o onome ko je dao tu izjavu, nego o onome kome je ta izjava upućena. 

"Kada je u pitanju naša pozicija vezana za oblast Nagorno-Karabakh, naš stav je da mi podržavamo sve rezolucije UN-a i ostale akte međunarodnih organizacija. Naša zemlja je 27. 04. 2020. godine u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila Rezoluciju o uvažavanju i podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Republike Azerbejdžan", istakala je Turković, te zaključila: 

"Svi su glasali za ovu Rezoluciju. Mi smo ovom Rezolucijom pozvali na ispunjavanje svih preporuka, rezolucija i deklaracija međunarodnih organizacija, naročito četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a (rezolucije broj 822, 853, 874 i 884) u vezi s armensko-azerbejdžanskim nagornokarabaškim konfliktom, a također na hitno, potpuno i bezuvjetno izvođenje svih armenskih vojnih jedinica s okupiranog teritorija Republike Azerbejdžan. Dakle, ovo je naš zajednički stav, kojeg se mi držimo u našoj vanjskoj politici. Bosna i Hercegovina će se u budućnosti rukovoditi međunarodnim pravom, a prije svega pravdom, ali i svim međunarodnim i domaćim rezolucijama koje je prihvatila i usvojila".

(SB / Radiosarajevo.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...