ČERKEZ OTKRIVA: Hoće li vakcina protiv korone biti obavezna u našoj zemlji

Vakcina protiv gripe u BiH će stići u novembru.

  • Vijesti

  • 03. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 4

Strategija borbe protiv koronavirusa podrazumijeva da će vakcinacija biti dobrovoljna, ali da bi osobe koje to odbiju, mogle biti kažnjene, naprimjer suspenzijom na poslu ili naredbom da ostanu kod kuće i ne izlaze, navedeno je u naučnom časopisu “Medicinski žurnal Nove Engleske”.

Koliko su bh. građani daleko od vakcine i kakva je epidemiološka situacija, govorio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

- Za sada mi nismo razmišljali da vakcina bude obavezna. Svako će snositi svoj određeni rizik. Činjenica je da mi imamo jasnu strategiju da u prvoj fazi nekih 20 posto stanovništva bude imunizirano odmah i ljudi sa zanimanjima s najvećim rizikom. To ne znači kraj korone, moramo biti naoružani strpljenjem. Predstoji nam sigurno još minimalno godinu dana borbe s koronom – kazao je Čerkez.

- Trenutno se govori o narudžbi 50 hiljada vakcina za gripu tako da se može reći da smo ove godine naručili 70 posto vakcina više nego za prošlu. Osim vakcine, moram reći da smo razmišljali o još jednoj stvari, o određenom broju testova na osnovu kojih se može diferencirati istog trena da li je gripa ili koronavirus – dodao je.

Vakcina protiv gripe u BiH će stići u novembru.

- Planiranje smo završili, sada idemo u realizaciju. Vakcina za gripu će ovdje biti u novembru - kaže za N1.

Je li to kasno?

- Nije kasno, svake godine se, otprilike, u tom vremenu i nabavi. Mi smo vezani za određene nabavke i procedure. Kada govorimo o gripi, tu ne bi trebalo praviti veliku paniku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...