OGLASIO SE ČOVIĆEV HNS: Pozivaju SAD i RH da osiguraju ravnopravnost konstitutivnih naroda

"Hrvatski politički predstavnici u potpunosti su posvećeni osnaživanju i ostvarenju zaštite hrvatskoga naroda i iskoracima ka prosperitetu i napretku BiH", naveli su iz HNS-a u saopćenju.

  • Politika

  • 03. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 5

Hrvatski narodni sabor (HNS) pozdravio je zajedničko liderstvo i napore Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi, iznova potvrđene u razgovorima između državnog sekretara SAD-a Mike Pompea i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

"Kao istaknuti međunarodni partneri Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države u svojim su razgovorima ponovno iskazali predanost zajedničkoj potpori Bosni i Hercegovini na njezinom putu izgradnje stabilnosti i prosperiteta. Prepoznavanje važnosti suočavanja s pitanjima koja opterećuju potrebne iskorake u euroatlantskim integracijama BiH te pitanjima koja uzrokuju stagnaciju bh. društva, poput negiranja ustavno zagarantiranih prava hrvatskoga naroda, ključni su za naš daljnji napredak na putu održive izgradnje demokratski uređenog i stabilnog društva", saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Dodaje se kako su daljnja međunarodna pažnja i internacionalizacija pitanja poštivanja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, zaštite prava i jednakopravnosti konstitutivnih naroda te euroatlantskog puta BiH, nužni za pravovremeno isticanje hitnih koraka ka stabilizaciji unutrašnjih prilika i vanjskopolitičkih prioriteta.

Hrvatski politički predstavnici u potpunosti su posvećeni osnaživanju i ostvarenju zaštite hrvatskoga naroda i iskoracima ka prosperitetu i napretku BiH.

"Kao krovna politička organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatski narodni sabor prepoznaje međunarodni angažman i poziva međunarodne partnere, u svjetlu 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, na predan zajednički rad na eliminaciji ustavno-rušilačke retorike, kao i na osiguravanju potpune jednakopravnosti konstitutivnih naroda te na potpunu predanost svih relevantnih sudionika na euroatlantskom putu i stabilnosti BiH", navode na kraju saopćenja.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...