PANIČNA REAKCIJA ČOVIĆEVIH MEDIJA NA IZETBEGOVIĆEV INTERVJU: "Hrvate vidi kao 'okove' na Bošnjacima koji se zbog tog ne mogu nesmetano razvijati"

Jurica Gudelj, novinar blizak HDZ-u BiH u svojoj posljednjoj kolumni na portalu "Dnevnik.ba", također HDZ-ovim medijskim oruđen, kritikovao je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića osvrćujući se na njegovu posjetu Zagrebu i intervju koji je jučer dao za hrvatsko izdanje "Večenjeg lista".

  • Mini market

  • 04. Okt. 2020  04. Okt. 2020

  • 12

Gudelj piše da se još ne smiruje politička bura izazvana posjetama zagrebu od strane Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. On smatra da je Dodikova posjeta jednoglasno označena uspješnom, a Izetbegovića bi se "lako mogla okarakterizirati kao totalni fijasko".

"Dodik je u Zagrebu tijekom susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, odnosno predsjednikom Zoranom Milanovićem pokazao razumijevanje za hrvatsko pitanje u BiH, podržao načelo konstitutivnosti naroda kao i legitimnog predstavljanja. Izetbegović je pak sve to osporio. Štoviše, poručio je kako Hrvati u BiH imaju i previše prava aludirajući na činjenicu da Hrvati rade u tijelima javne uprave, javnim poduzećima kao i u državnim, federalnim i županijskim tijelima vlasti. Stoga, pojašnjavao je lider Bošnjaka, Hrvatima ni ne treba legitimno političko predstavljanje", piše Gudelj u svojoj današnjoj kolumni.

Gudelj dalje tvrdi da je Izetbegović "uvjetovao" predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se sastane sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džafervićem, "što je Milanović glatko odbio".

Ovaj analitičar stoga tvrdi da je nakon posljednjih susreta u Zagrebu pred Hrvate postavljen uvjet: ili legitimno predstavljanje ili praktično ukidanje Doma naroda.

"U svakom slučaju, bošnjačka je politika otkrila kako vidi budućnost: BiH ni u kojem slučaju ne može ostati država triju u svemu jednakopravnih naroda; ako će Hrvati nesmetano birati svoje legitimne predstavnike, onda neće imati gdje ostvarivati političku jednakopravnost; ako će pak imati gdje ostvarivati ravnopravnost odnosno ako Dom naroda FBiH ostane netaknut, onda će bošnjačka politika Klub Hrvata u tom Domu puniti svojim „halal Hrvatima“ izabranima po modelu fenomena Komšić", tvrdi Gudelj.

Za Izetbegovićev intervju "Večernjem listu" Gudelj tvrdi da je predsjednik SDA nastojao "sanirati nastalu štetu" tvrdnjom da nikada Hrvate nije nazvao manjinom i da vlast nikada neće biti formirana bez stranke koja ima dominantnu podršku Hrvata u BiH. Zatim HDZ-ov novinar ističe da se Izetbegović brzo vratio na početne pozicije te da nije mogao opovrgnuti da Hrvate promatra kao manjinu koja sputava bošnjačku većinu.

"Što više, Hrvate vidi kao „okove“ na Bošnjacima koji se zbog tog ne mogu nesmetano razvijati. Da nema Hrvata u FBiH ili da bar nemaju utjecaj kroz Dom naroda, poručuje nam, FBiH bi bila znatno uspješnija", tvrdi ovaj glasnik politike HDZ-a.

Zanimljivo je kako Ivica Gudelj, citirajući izjavu Bakira Izetbegovića izostavlja dio u kojem predsjendik SDA navodi konkretne primjere kojima HDZ zloupotrebljava svoju poziciju u Domu naroda. Izetbegović se prevashodno pozvao na sprječavanje usvajanja Zakona o šumama, te oporezivanje kladionica, tvdeći da kladionice (koje izdašno pomažu HDZ, "SB"), ostvaruju zaradu koja je veća od zarade obje elektroprivrede i oba telekomunikacijska operatera u Federaciji BiH zajedno i da se na hljeb i knjige plaća se porez, na klađenje se ne plaća.

Gudelj tvrdi da se sve svodi na ukidanje ovlasti Domu naroda FBiH jer je to jedino mjesto u entitetu FBiH u kojem Hrvati mogu ostvarivati svoj utjecaj na političke procese u ovom entitetu.
"Ako se razvlasti Dom naroda, onda se narušavaju i ovlasti državnog Doma naroda te Hrvati praktično ispadaju iz političke utakmice", smatra ovaj HDZ-ov medijski glasnik.

U zaključku svoje kolumne Ivica Gudelj ističe da je "iz ovoga razvidno da Izetbegović ako već mora zadržati konstitutivnost naroda, onda želi od Bošnjaka napraviti dva konstitutivna naroda i to preko fantomskih građana. Kao da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu ujedno i građani BiH, nego on želi građane uvesti kao posebnu političku kategoriju iako je dominantno riječ o Bošnjacima" i da "bošnjačka politika ni u kojem slučaju neće odustati od pokušaja pretvaranja FBiH u unitarni entitet pod svojom dominacijom u kojoj Hrvati mogu biti samo politički ukras".

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...