SPAS U ZADNJI ČAS: Turski gigant je bio pred slomom, ali je Erdogan napravio potez koji mijenja sve…

Turski suvereni fond bogatstva (TVF) navodno je u pregovorima o pružanju hitnih finansijskih sredstava za avioprijevoznika "Turkish Airlines".

  • Ekonomija

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 0

Turski fond bogatstva prijevozniku bi mogao pružiti kapitalnu ili finansijsku podršku, premda još ništa nije finalizirano, objavio je Reuters pozivajući se na četiri izvora. Nije jasno koliko sredstava TVF može učiniti dostupnim u operaciji koju je nazvao "spašavanjem".

Performanse "Turkish Airlinesa", koji leti na više odredišta širom svijeta od bilo koje druge aviokompanije, pogodila je pandemija koronavirusa (Covid-19), koja je zaustavila gotovo sve letove aviokompanije.

"Turkish Airlines" zabilježio je u drugom kvartalu gubitak od 2,23 milijarde turskih lira (287 miliona dolara), kada su blokade zbog pandemije u zemlji i inostranstvu bile najraširenije. Dogovorio se sa sindikatom da smanji plaće za 30-50 posto do kraja 2021. godine u planu koji izbjegava otpuštanja.

- Jasno je da je "Turkish Airlinesu" potreban program spašavanja. To bi mogla biti kapitalna podrška ili finansijska podrška - citiran je jedan izvor.

Dodali su da je TVF proveo širu studiju o turskim kompanijama u sektoru transporta i turizma, nagovještavajući da bi mogla biti predviđena i druga pomoć.

TVF je vlasnik 49,12 posto "Turkish Airlinesa". Aviokompanija ima tržišnu kapitalizaciju od 14,6 milijardi turskih lira. Dionice avioprijevoznika opale su za 31 posto otkako su granice privremeno zatvorene, a domaći i međunarodni letovi zaustavljeni nakon februara. Porasle su za 2,5 posto u petak nakon što je objavljena informacija o finansiranju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...