RESPIRATORI IZ MALINJAKA I DALJE OSTAJU U SKLADIŠTU: Propao i drugi javni poziv za instaliranje uređaja

Pojedine firme čak su nam otvoreno kazale kako se ne žele javiti zbog svega što se dešavalo, kao i zbog pokrenute istrage, kazao je Kadribašić.

  • Vijesti

  • 05. Okt. 2020  05. Okt. 2020

  • 1

Već drugi pokušaj Federalne uprave civilne zaštite da pronađe firmu koja će instalirati "Fikretove respiratore" u bolnice je propao.

Prema riječima v. d. direktora FUCZ-a Mustafe Kadribašića, ni na drugi poziv za instaliranje respiratora niko se nije javio.

- Mi smo posao u vezi s uvezenim respiratorima podijelili na dva LOT-a, koji uključuju instaliranje, verifikaciju, kao i obuku osoblja koje će raditi na respiratorima. Međutim, preduslov za sve ostale radnje je da respiratori budu instalirani i problem je što se nijedna firma nije prijavila na raspisane pozive - kazao je Kadribašić za "Oslobođenje".

Napomenuo je kako su, nakon prvog propalog pokušaja, kontaktirali jednu firmu iz Srbije, koja je radila na instaliranju sličnih uređaja u toj državi.

- Međutim, eksplicitno su kazali da ne žele učestvovati u pregovaračkom postupku te da će se prijaviti ako raspišemo međunarodni tender. Uzaludna su bila naša pojašnjenja da je i pregovarački postupak, kada se ispune određeni uslovi, potpuno zakonit. Naime, Zakon o javnim nabavkama dozvoljava, u slučaju da se na prvi poziv niko ne javi, da se na adrese firmi šalju pozivi. I takav postupak je otvoren i na njega se mogu javiti i kompanije kojima nisu upućeni pozivi. Međutim, sve to nije imalo efekta i firma iz Srbije nije željela da pošalje svoju ponudu - dodao je Kadribašić.

Kao što je poznato, ovih 100 respiratora uvezla je firma "Srebrena malina", čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić, koja se do tada uopće nije bavila medicinskom opremom. Za ove respiratore je iz federalnog budžeta izdvojeno 10,5 miliona KM.

Nekoliko mjeseci nakon što su mediji objavili sve detalje ove sporne nabavke, u cijelu priču uključilo se i Tužilaštvo BiH, koje je zbog afere "Respiratori" pokrenulo istragu protiv vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića, federalnog premijera Fadila Novalića, bivšeg direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka te direktora Agencije za kontrolu lijekova BiH Aleksandra Zolaka.

- Moje mišljenje je da je afera koja je nastala, kao i istraga koju je pokrenulo Tužilaštvo BiH, dovela do toga da se firme ne žele javiti na poziv za instaliranje ovih respiratora. Iz nekih firmi su nam upravo to i rekli - napomenuo je Kadribašić.

Ono što preostaje FUCZ-u je da raspiše i treći poziv za instaliranje respiratora, s tim, kako je kazao Kadribašić, uslovi će biti smanjeni, odnosno neće, kao u prethodna dva poziva, biti tražen autorizirani ponuđač nego će se moći prijaviti bilo koja firma koja je radila s ovim ili sličnim uređajima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...