DVOSTRUKO SLAVLJE U GLAVNOM GRADU: U vrhunskoj utakmici pod Bijelim brijegom Sarajevo uzelo puni plijen, Željezničar nadigrao Tuzla City (VIDEO)

Nove pobjede sarajevskih premijerligaša Sarajeva i Željezničara.

  • Sport

  • 05. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 0

Fudbaleri Sarajeva večeras su u fenomenalnom derbi susretu 10. kola Premijer lige BiH rezultatom 3:2 savladali Zrinjski u Mostaru.

Fudbaleri Zrinjskog i Sarajeva večeras su pod Bijelim brijegom u Mostaru odigrali odličan meč 10. kola Premijer lige BiH, čime su pokazali da njihovi dueli s pravom već godinama nose epitet derbija kola.

Dva tima ušla su u solidnom raspoloženju u ovaj duel, a već u trećoj minuti, utakmica je dobila znatno drugačiji tok jer je za Zrinjski dosuđen jedanaesterac.

Bilbija i Miličević su se našli u duelu, Miličević je visoko podigao nogu, a sudija Luka Bilbija je procijenio da je zakačio napadača Zrinjskog u kaznenom prostoru i dosudio je najstrožu kaznu.

Bilbija je sam namjestio loptu na bijelu tačku i zatresao je mrežu gostiju, te je barem na papiru znatno olakšao meč za mostarski tim. Ipak, stanje na terenu je bilo drugačije, jer je Sarajevo odmah po primljenom golu preuzelo inicijativu i zaigralo jako ofanzivno.

U 11. minuti, Rahmanović poslije odličnog prodora po desnoj strani ubacuje, ali Haris Handžić ne kreće prema golu Zrinjskog i propada solidna šansa za goste.

Ipak, u 17. minuti kombinacija Rahmanović - Handžić rezultirala je pogotkom. Ofanzivni veznjak Sarajeva vješto krade loptu od Rijada Sadikua te sjajno ubacuje u sredinu, a Handžić je tamo sprovodi iza leđa Ivana Brkića.

Nije Sarajevo ni nakon pogotka povuklo nogu sa gasa i bilo je uglavnom dominantniji tim u prvom dijelu, ali malo je bilo šansi na obje strane. Jednu takvu su nakon solidne akcije iskreirali Tatar i Rahmanović, ali Rahmanović je u ključnom momentu odlučio umjesto udarca pokušati da uputi novi pas ka Tataru.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, Sarajevo stiže do vodstva. Lopta je otišla u korner, a nakon ubačaja sa strane, Tatar dolazi do lopte i pogađa Sadikua, od kojeg se lopta odbija u mrežu Zrinjskog.

Sarajevo je imalo u tom momentu zasluženo vodstvo i bilo je na dobrom putu da dođe do trijumfa u velikom derbiju. Zrinjski je pak nakon pogotka za vodstvo Sarajeva krenuo ofanzivnije, ali i Sarajevo je počelo sve više i više da se povalači, iako je takva igra rezultirala samo sve opasnijim napadima Zrinjskog. 

U 62. minuti Nemanja Bilbija je dubinskom loptom izbačen sam pred Kovačevića, ali mu je ovaj zakačio loptu i zbunio ga, da bi u 66. minuti Govedarica šutirao pored gola.

U 70. minuti Zrinjski je odigrao sjajnu akciju i stigao je do zasluženog poravnanja, a egzekutor je sjajnom završnicom bio Nemanja Bilbija. 

Sarajevo je tada kažnjeno za povlačenje, ali nastavak utakmice bio je dosta poravnat i Zrinjski više nije bio dominantan. U 83. minuti, Sarajevo, koje je prethodno imalo nekoliko polušansi, stiže do novog vodstva.

Fanimo i Ahmetović su razmijenili dupli pas, Ahmetović je dodao u sredinu, a tamo je fenomenalno reagovao Hebibović, koji je driblingom stvorio prostor za udarac između nekoliko igrača domaćih i potom poentirao za 3:2.

Zrinjski već u 85. minuti nakon kornera pogađa stativu, a udarac Nemanje Bilbije golman Vladan Kovačević je zapravo zakačio i skrenuo na okvir, te tako spasio svoj gol.

Iz rezultujućeg kontranapada, Tatar je uposlio Ahmetovića koji promašuje zicer, a onda je u prvoj minuti sudijske nadoknade nakon centaršuta Todorovića lopta zakačila Pidru, a gosti su je izbacili sa gol linije.

Iz rezultujućeg kontranapada Tatar sjajno prolazi i upošljava Ahmetovića koji se ne snalazi dobro, a Đokanović šutira sa distance, ali Brkić brani.

Do kraja meča, nije bilo ozbiljnijih šansi, pa je Sarajevo slavilo najvažniju pobjedu od početka sezone i na kraju je ponovo došlo na čelo tabele.

Konačan rezultat utakmice glasio je 3:2 u korist Bordo ekipe, a kako je izgledalo slavlje u svlačionici nakon utakmice pogledajte u nastavku.

Pobjeda Željezničara

Fudbaleri Željezničara i Tuzla Cityja večeras su na Grbavici međusobnim susretom okončali deseto kolo Premijer lige BiH, a nakon vrlo uzbudljive utakmice, više razloga za zadovoljstvo definitivno imaju domaći, koji su i pored igranja u vrlo izmijenjenom sastavu uspjeli da osvoje puni plijen protiv kvalitetnog rivala, te tako učvrste svoje ambicije u borbi za naslov prvaka.

Damir Sadiković je od danas igrač KS Cracovije, a Semir Štilić je večerašnji meč propustio zbog povrede. Stoga je Željezničar imao vrlo težak zadatak da sa oslabljenim timom trijumfuje, naročito nakon što je Sarajevo u gostima savladalo Zrinjski, te se tako učvrstilo na čelu tabele.

Tuzla City je ušao dosta ofanzivno u večerašnji duel, ali vidjelo se da će ponovo imati problem sa realizacijom, jer je već u 7. minuti Maksimović loše šutirao, a potom je neprecizan bio i Kojić.

Potom blagu inicijativu preuzima Željezničar i iz dva brza napada stvara dvije sjajne šanse. Prvo Lendrić šutira malo pored gola, da bi u narednom napadu Samir Bekrić pogodio stativu gola gostiju.

Inače, ofanzivni veznjak koji je igrao umjesto Semira Štilića bio je večeras najbolji igrač domaćina, a većina ozbiljnijih napada Željezničara išla je u pravo preko njega.

Prvi dio je u ranoj fazi pripao gostima, a domaći su se konsolidovali kako se bližilo poluvrijeme. No, pravih šansi nije bilo, a gosti su do gola mogli u 27. minuti kada je udarac Maksimovića odbranio Erić. S druge strane, najbolja šansa je bila pokušaj Ivana Milićevića sa distance u 41. minuti, no njegov udarac je sjajno odbranio Muminović.

U drugom poluvremenu, Tuzla City ponovo kreće solidno i ofanzivno, ali teško stvara šanse. I one koje su Tuzlaci stvorili nisu realizovali. U rubriku vjerovali ili ne spadaju promašaji iz 48. minute, kada u četiri navrata gosti nisu savladali Filipa Erića, a naročito se istakao promašaj Mirsada Ramića, čiji udarac pogađa prečku.

Igrala se 64. minuta kada je Željezničar istrčao sjajan kontranapad. Alispahić je uposlio Bekrića, a ovaj je majstorski završio akciju za veliku radost domaćih. 

Ekipa Amara Osima je majstorski privodila vrijeme kraju nakon što je povela i šansi za Tuzla City gotovo da nije bilo. Međutim, u 80. minuti nesmotrenost Siniše Stevanovića rezultirala je drugim žutim kartonom za njega, te je Željezničar morao opreznije odigrati do kraja meča.

No, gostujući tim je bio potpuno indisponiran pred golom Željezničara, te u 83. minuti Erić zaustavlja udarac Crnkića, koji je mogao i bolje šutirati. 

U sudijsku nadoknadu se ušlo pri vodstvu Željezničara, a gostujući tim nije napravio nikakav pritisak i Željezničar je rutinski priveo meč kraju.

Plavi sada imaju 18 bodova, dok Tuzla City ima 16 bodova.

(Sport1.oslobodjenje.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...