ISTRAŽITELJI IZ OXFORDA OBJAVILI REZULTATE ISTRAGE: U Bejrutu se dogodila najveća nenuklearna eksplozija u historiji…

Eksplozija koja je u augustu opustošila velike dijelove Bejruta, bila je jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u historiji, saopćili su stručnjaci s Univerziteta Sheffield u Velikoj Britaniji.

  • Svijet

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 0

Tim stručnjaka sa Sheffielda tvrdi da je eksplozija u libanskoj prijestonici među najvećim eksplozijama u historiji, kao i da je po snazi bila samo 20 puta manja od eksplozije nuklearne bombe u Hirošimi 1945. godine, prenosi Tanjug.

Tim stručnjaka se nada da će im ovakva dešavanja pomoći da se pripreme za buduće katastrofe, prenosi Tanjug BBC.

Otpornije zgrade

"Kada znamo koliki je prinos od takvih vrsta dešavanja, onda možemo razraditi opterećenje koje iz toga proizlazi. A to nam dalje govori kako da izgradimo zgrade koje su otpornije", rekao je doktor Sam Rigby iz istraživačke grupe "Sheffield"s Blast and Impact Engineering" .

Eksplozija koja se desila 4. augusta u Bejrutu, rezultat je slučajne detonacije približno 2.750 tona nepropisno uskladištenog amonij-nitrata u luci libanske prijestonice.

U eksploziji je poginulo gotovo 200 ljudi, dok je više od 6.000 povrijeđeno, a uništen je veliki dio Bejruta.

Tim iz Sheffielda došao je do svoje procjene proučavanjem 16 videosnimaka objavljenih na društvenim mrežama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...