ERDOGAN ZAGRMIO NA MACRONA: "Ne pretvaraj se da si NEKAKAV KOLONIJALNI GUVERNER, već..."

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o navodnoj krizi islama nije samo nepoštivanje, već i otvorena provokacija, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 06. Okt. 2020  06. Okt. 2020

  • 0

"Macronova izjava da je islam u krizi, koju je kazao u gradu s dominantno muslimanskom populacijom, prevazilazi klasifikaciju nepoštivanja i otvorena je provokacija", kazao je Erdogan u obraćanju učesnicima programa Sedmice džamija i vjerskih službenika u Nacionalnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari.

Macron je u petak najavio kontroverzni plan restrukturiranja islama zbog navodnog islamskog separatizma u Francuskoj, a Edrogan je danas kazao da je bezobrazno govoriti o strukturiranju islama.

Turski predsjednik Erdogan također je kazao da je napadanje muslimana postao najvažniji alat evropskih političara za prikrivanje njihovih propusta i neuspjeha.

Pozivajući francuskog kolegu Macrona da se ne pretvara da je nekakav kolonijalni guverner, već da se odgovorno ponaša, Erdogan je kazao da u mnogim zapadnim zemljama rasizam i islamofobiju štite i sponzoriraju same države.

Erdogan je u obraćanju dalje kazao kako mnogi imaju pogrešnu percepciju da se Uprava za vjerske poslove Turske bavi isključivo džamijama i vjerskim obredima te je dodao kako ta institucija vodi važne aktivnosti i na polju humanitarnog djelovanja, obrazovanja i očuvanja jedinstva nacije.

"Važnu ulogu je naš Diyanet imao i u borbi protiv terorističke organizacije koja se širila odmah iza naših granica. Uprava za vjerske poslove je bila i na prvoj liniji borbe protiv pokušaja puča iz jula 2016. godine, kao i za saniranje rana koje je u društvu izazvala teroristička organizacija FETO", kazao je Erdogan.

Erdogan je, također, kazao kako Turska i svijet prolaze kroz osjetljiv period pandemije Covida-19, u kojem je važno da ljudi poštuju epidemiološke mjere, ali i očuvaju mentalnu stabilnost i optimizam.

On je kazao da je turski narod veliku nadu u bolje sutra dobio viješću o pronalasku rekordnih rezervi plina u Crnom moru, a slične vijesti očekuje i s istoka Mediterana.

"U ovom periodu smo, također, dočekali kraj 86-godišnje čežnje i vratili pravi identitet džamije Aja Sofije. Dovama i suzama radosnicama smo je u julu ponovo otvorili za vjerske obrede. Bila je to jedna od najvećih želja našeg naroda", kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je odlukom o vraćanju statusa džamije Aja Sofiji otklonjena još jedna sjenka nad nezavisnošću Turske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...