KUHA NA RELACIJI BEOGRAD - ZAGREB: Vučić kupuje naoružane bespilotne letjelice, Hrvatska odgovara nabavkom borbenih aviona…

"Moramo biti spremni da ne bismo bili iznenađeni, kao što su neki nedavno bili iznenađeni. Nije nam lako, moramo izdvajati značajna sredstva za to. Srbija je istinski i iskreno neutralna, i Srbija želi sama braniti i čuvati svoje nebo. Poslušajte me kao političkog veterana, to će biti mudro ulaganje. Svakako ćemo u budućnosti kupovati više bespilotnih letelica, i to sve ovisi o dogovoru s Turskom", izjavio je u ponedjeljak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Regija

  • 07. Okt. 2020  07. Okt. 2020

  • 3

Vojni analitičar Jan Ivanjek za portal „Direktno“ kaže da ovdje nije riječ o dronovima: "Pretpostavljam da su u pitanju Barjaktari TB2. Ja ih ni ne bih zvao dronovima budući da su dronovi ipak nešto manji i potrošniji. Ovo su bespilotne letjelice."

Kaže da su se one pokazale dosta učinkovite u uništavanju protuzračnih sistema i ostalih zemaljskih ciljeva u Libiji i Siriji te su donijele važnu prevagu u trenutku kada su ih počeli koristiti Turci. Isto sada gledamo u ratu u Nagorno-Karabahu.

Srbija je već nabavila naoružane bespilotne letjelice od Kine, kazao je Ivanjek, a sada nabavljaju istu kategoriju letjelica od Turske. Ovo može upućivati na probleme s Kinezima, "što bi bilo logično nakon sporazuma koji su potpisali u Washingtonu s Kosovom".

"Naravno da su bespilotne letjelice ključni čimbenik u modernom ratovanju i da ga svaka vojska koja drži do sebe mora imati u naoružanom obliku, dakako. Samo po sebi je to legitimno, no isto tako ne možemo ostati slijepi na činjenicu da iz beogradskog režima dolaze ratnohuškačke izjave, ratnohuškački tonovi, da se u njihovim tabloidima, kompletnim medijima, koji su potpuno pod režimskom kontrolom, sustavno demonizira sve susjedne narode", smatra ovaj vojni analitičar te upozorava:

"U krajnjoj liniji moramo biti svjesni da je službeno inaugurirana i politika `velike Srbije`. Ona se službeno naziva `srpski svet`, ali to je jedna te ista stara ideologija koja se pokušava provući već više od stoljeća i koja, naravno, ugrožava sve one koji su u susjedstvu Srbije, pa tako i Hrvatsku", ocijenio je Ivanjek.

On smatra da ovaj put, što se tiče hrvatskog razvoja naoružanja, Hrvatska ipak reagira na poruke iz Beograda.

"Najvažnija je nabava borbenih aviona, koja će, nadam se, ovaj put proći dobro. Najbitnije je kupiti borbene avione koji će pružiti najviše sposobnosti i to smo već mogli iščitati iz nekih izjava državnih službenika, pa čak i predsjednika, koji bi želio odmah dogovor s Amerikancima i koji bi kupovao najskuplje, najbolje i tako dalje. Vidimo da se polako izgubila ona nekadašnja opsesija da bude priuštivo. Sada se traže borbene sposobnosti i naravno da se to ne radi i ne traži na pamet nego znamo gdje smo i koga imamo na drugoj strani granice", jasan je Ivanjek. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...