PATOLOŠKI STRAH OD VUČIĆA I DODIKA: Svi su se izjasnili o mini Schengenu izuzev Dragana Čovića!

"Mini Schengen", očekivano, plebiscitarno su podržali političari iz manjeg bh. entiteta, ali i golema većina bošnjačkih političara iz SDA i SBB-a (Zvizdić, Izetbegović, Radončić). No, hrvatski političari okupljeni u Hrvatski narodni sabor, kojim predsjedava Dragan Čović, iz nekog razloga mudro šute.

  • Politika

  • 07. Okt. 2020  07. Okt. 2020

  • 2

Golema većina vodećih političara u BiH već se (uglavnom pozitivno) izjasnila o ponudi Srbije da BiH uđe u ekonomsku asocijaciju zvanu "mini Schengen", koja bi obuhvatila Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, BiH, Albaniju i Kosovo. No, hrvatski političari okupljeni u Hrvatski narodni sabor, kojim predsjedava Dragan Čović, iz nekog razloga mudro šute.

Protiv "mini Schengena" izjasnila se i mostarska redakcija "Večernjeg lista". Glavi urednik Jozo Pavković, inače blizak Čoviću,  napisao je da su Hrvati, od svih naroda koji žive na jugoistoku Evrope, najviše zainteresirani da se nastavi jedan drugi integracijski proces. Onaj kojim bi BiH i druge zemlje u kojima oni žive, postale dijelom Evropske unije, asocijacije u kojoj je već njihova matična država - Hrvatska.

- Čak i sama sumnja da bi "mini Schengen" mogao biti zamjena za članstvo ovih država u EU više je nego ozbiljan razlog za brigu. Hrvati se zbog svoje malobrojnosti i loše ustavne pozicije u Bosni i Hercegovini ionako suočavaju s velikim problemima zbog kojih je upitan i njihov opstanak kao političkog naroda u toj zemlji. Ideja prema kojoj bi integraciju s Europskom unijom zamijenila ona s istočnim i južnim susjedima, kod Hrvata u Bosni i Hercegovini budi nove strahove. A njih može odagnati samo Bruxelles jasnim stavom da, umjesto balkanskog "mini Schengena", planira uspostaviti europski "maksi Schengen". Za početak, na Drini - napisao je Jozo Pavković. 

Ideji o pristupanju BiH "mini Schengenu" apsolutno se protivi voditeljica Ureda za gospodarstvo Hrvatskog narodnog sabora i šefica Ureda zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ljiljana Lovrić.

Na pitanje kako komentira ideju o uspostavi unije zapadnog Balkana, odnosno "mini Schengena", Ljiljana Lovrić je kazala da cijelu ideju posmatra veoma negativno.

- Iskreno gledano, promatram vrlo negativno. Najprije mi imamo uređen odnos u okviru CEFTA-e kao zone slobodne trgovine. Kada se ulazilo u CEFTA-u, objašnjavalo nam se kako se radi o predvorju Europske unije. No, u posljednjih nekoliko godina diskreditira se ta ideja te se predstavlja kao prevladana.

No, tvrdim da je CEFTA odličan sporazum, jako dobro ispregovaran kada je u pitanju BiH, kao i zaštitni mehanizmi unutar ministarskog Vijeća. Taj sporazum je dorađivan protokolima i sporazumima i, iskreno, ne smatram da je prevladan i zastario. U posljednje vrijeme govori se o 'mini Schengenu', no to već imamo kroz CEFTA-u, jer se unutar ove zajednice putuje samo s osobnom iskaznicom bez zapreka na granicama.

Identično je stanje i sa protokom roba. Sve što je bilo problematično u tome protoku, riješeno je biletaralno između država.

Odgovarajući na pitanje kakve bi izmjene donio taj "mini Schengen", Lovrić je kazala da je "to, u biti, mini Jugoslavija".

- Posve je jasno što podrazumijeva ideja o carinskoj uniji. Sve ove zemlje imaju različite ispregovarane sporazume o stabilizaciji i pridruživanju te različite carinske stope. Sve bi se u tom slučaju moralo mijenjati, a to je, po mom mišljenju, nemoguće. Na kraju se predviđa stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora. To nisu samo carinske stope nego i vanjska te odbrambena politika.

To je, u biti, mini Jugoslavija, bez Hrvatske i Slovenije. Za BiH, koja je vrlo ranjiva, takvo rješenje ne bi bilo dobro - kazala je Ljiljana Lovrić.

Ali, zašto šuti "prvi u Hrvata" Dragan Čović?

Upućeni tvrde da lider HDZ-a još smatra da će bošnjački prvaci u konačnici sahraniti ideju o "mini Schengenu" te da nema potrebe da svojim negativnim stavom prema ovoj asocijaciji ugrozi političku idilu, koju već neko vrijeme gradi sa Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem.

No, to se neće desiti: Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, jučer se definitivno pozitivno izjasnio o "mini Schengenu" nakon što je u Bruxellessu dobio uvjeravanja da će se taj integracijski proces odvijati pod okriljem Evropske unije. Pozitivan stav Šefika Džaferovića o "mini Schengenu" izazvao je neviđenu provalu bijesa među Čovićevim medijskim jurišnicima koji su mu prigovorili izostanak konzistentnosti, jer je, navodno, ranije bio rezerviran prema ideji "mini Schengena". 

Ostaje još, dakle, samo da se o "mini Schengenu" izjasni lider vodeće hrvatske stranke Dragan Čović. 

Sl. B. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...