PRVA PRESUDA TODORIĆU: Oslobođen je bivši vlasnik "Agrokora"

Na teret mu je stavljeno da je iz "Agrokora" izvukao 1,25 miliona eura.

  • Ekonomija

  • 07. Okt. 2020  07. Okt. 2020

  • 0

Bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern sa troje saradnika oštetio za 1,25 miliona eura, slučaju koji se kolokvijalno naziva "Mali Agrokor". 

Oslobođeni su i Piroška Canjuga, Huljev i Derosi, Todorićevi saoptuženici u ovom slučaju, takozvanom Malom Agrokoru.

Presudu je izreklo Sudsko vijeće pod predsjedavanjem sutkinje Maje Štampar-Stipić, javlja Index.hr.

Sutkinja je kazala da su iskazi svjedoka pokazali da su savjetodavne usluge napravljene i da su novci isplaćeni kako je bilo dogovoreno te za to postoji dokumentacija.

Todorić, koji tokom postupka nije želio sarađivati sa sudom, došao je na izricanje presude pa se očekuje i njegova izjava za medije.

Svi optuženici odbacivali su sve što im se stavljalo na teret.

Tužilaštvo je tvrdilo da su 2013. Todorić, kao predsjednik uprave "Agrokora", i Huljev, kao izvršni direktor finansija u koncernu, zloupotrijebili položaj, jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske firme za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Fiktivni posao

Zamjenica zagrebačkog županijskog državnog tužioca Karolina Dragičević istaknula je u završnom govoru da posao između "Agrokora" i švicarske firme "Siggman AG" nije realiziran te da je riječ o fiktivnom poslu kojim je iz "Agrokora" izvučeno 1,25 miliona eura.

Stoga je tužiteljica predložila Sudskom vijeću kojim predsjedava sutkinja Maja Štampar-Stipić, da se četvero optuženih proglasi krivima i osudi po zakonu, a firmi "Siggman AG" oduzme novac.

Nelogične i neuvjerljive teze

Todorićeva braniteljica po službenoj dužnosti Ljiljana Planinić istaknula je da tokom sudskog postupka nije dokazano da je njezin branjenik počinio krivično djelo te je predložila da bude oslobođen optužbi.

- Nije čudno da i sam Todorić kaže da je optužnica nerazumljiva i besmislena. Zašto bi predsjednik uprave i gotovo stopostotni vlasnik tvrtke sklopio posao kojim će naštetiti vlastitoj tvrtki? Teze koje je iznijelo tužiteljstvo su neutemeljene, nelogične i neuvjerljive - zaključila je Planinić.

Ines Margetić, braniteljica drugooptuženog Ante Huljeva, naglasila je da je tokom postupka tužiteljica dovodila u pitanje iskazivanje finansijskih stručnjaka "kao da je sama finansijska stručnjakinja". Osim toga, Margetić je zaključila da predmetni spis ''trpi od nedostatka dokaza'' i kako tužilaštvo tokom postupka nije pojasnilo motiv za počinjenje krivičnog djela koje se Huljevu stavlja na teret.

Nijedan svjedok nije spomenuo Pirušku Canjugu

- Tijekom postupka smo čuli teorije zavjere bez ijednog konkretnog dokaza - ustvrdio je advokat Anto Nobilo, branilac trećeoptužene Piruške Canjuge, za koju je istaknuo da je nijedan svjedok nije spomenuo kao sudionicu inkriminiranog posla.

Braniteljica četvrtooptužene Nicole De Rossi Sanja Ormuž istaknula je da se sve optužbe na račun njezine branjenice ne temelje na činjenicama ni indicijama. Ormuž je stoga predložila da se njena branjenica oslobodi optužbi, što su zatražili i branioci ostalih troje optuženika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...