„BUDI BAREM JEDNOM U ŽIVOTU ČOVJEK…“: Dodik najavio bojkot izbora, Mektić ga jednom rečenicom spustio na zemlju…

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, a danas državni parlamentarac Dragan Mektić oglasio se nakon najave lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će razmotriti bojkotiranje lokalnih izbora.

  • Politika

  • 08. Okt. 2020  08. Okt. 2020

  • 1

Podsjetimo, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, izjavio je za Srnu da je „odluka nelegitimne Centralne izborne komisije BiH da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske zbog, kako su formalno naveli, objave spota ove partije, skandalozan pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inžinjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolišu CIK“.

- Od formiranja novog nelegitimnog saziva CIK-a to tijelo se ponaša kao subjekt izbornog procesa, a ne kao neutralna institucija zadužena za provođenje izbora. Centralna izborna komisija je već kršila Ustav mijenjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava da promijeni učesnike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na šta SNSD neće pristati - poručio je Dodik na pitanje da prokomentariše odluku CIK-a da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske.

Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, Dodik je najavio da će SNSD pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalnim izborima, jer je tijelo zaduženo za fer provođenje izbornog procesa, ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje povjerenje građana Republike Srpske u izbore.

Centralna izborna komisija BiH poništila je ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM.

Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, što je, prema njihovom tumačenju, kršenje Izbornog zakona BiH.

Nakon Dodikove izjave, na društvenim mrežema oglasio se Dragan Mektić

„Dodik i bojkot lokalnih izbora. Pa, de budi makar jednom u životu čovjek od riječi“, poručio je Mektić Dodiku.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...