APOKALIPTIČNI PRIZORI S LICA MJESTA: Uragan poharao turistički raj, evakuirano 40.000 turista... (VIDEO)

Udari uragana u srijedu rano dosegli su 175 kilometara na sat.

  • Hronika

  • 08. Okt. 2020  08. Okt. 2020

  • 0

Turisti u najpoznatijem meksičkom ljetovalištu Cancun probijali su se u srijedu ulicama prepunih slomnjenog stakla preskačući oborena stabla nakon udara uragana "Delta", međutim šteta je bila manja nego što su se meksički zvaničnici pribojavali.

Udari uragana u srijedu rano dosegli su 175 kilometara na sat.

Prema svemu sudeći, uragan je oslabio kada je sa Pacifika stigao na kopno, a hiljade turista i stanovnika Cancuna bile su već uveliko evakuisane u skloništa, navodi Reuters.

Samo su prevrnuti čamci, poplavljene ulice i staklo sa polomljenih prozora svjedočili o snazi nevremena.

Evakuirano je više od 40.000 turista u Cancunu i susjednim odmaralištima, rekao je šef hotelskog udruženja Roberto Citron za agenciju AFP.

Samo u Cancunu postavljeno je više od 160 skloništa.

Vlasti su saopćile da su prihvatilišta za hitne slučajeve sanirana kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, koji je ubio više od 81.000 ljudi u Meksiku i ugrozio ključnu turističku industriju.

"Da bi se spriječilo širenje Covida-19, u skloništima su poduzete iste mjere kao u hotelima, poput upotrebe gela i maski za lice", rekao je Cintron.

Na ulicama su, također, raspoređeni vojnici sa maskama i štitovima za lice koji su se pripremali za pomoć.

“Izdato je naređenje da se mobiliše do 5.000 vojnika sa svom potrebnom opremom za zaštitu stanovništva”, rekao je novinarima predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Naređeno je zatvaranje aerodroma Cancun i Cozumel, a nevažne aktivnosti u državi Quintana Roo su obustavljene.

"Delta" je 26. oluja neobično aktivne sezone atlantskih uragana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...