DEBEVEC SVJEDOČIO PRED ISTRAŽNOM KOMISIJOM: Kad se pokrene neka istraga, unaprijed se zna koji će tužilac dobiti predmet

"Ako je VSTV izašao iz zakonske norme, onda Sud mora postupati po zakonu", kazao je predsjednik Suda BiH.

  • Mini market

  • 08. Okt. 2020  08. Okt. 2020

  • 0

Privremena istražna komisija Zastupničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama na svojoj 15. sjednici saslušala je predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Sudija Debevec na početku je iznio svoje viđenje stanja u pravosuđu BiH.

Stanje je alarmantno

- Mogu govoti samo generalno, bez pozivanja na konkretne slučajeve. Ne mogu ništa iznositi što je van Suda Bosne i Hercegovine. Stanje je, sa moje tačke gledišta, poprilično zabrinjavajuće, možda čak i alarmantno. Mislim da se može popraviti i da ima mjesta za promjene. Čitav niz ekspertskih analiza i preporuka, od kojih bih spomenuo Izvještaj Priebea, koji poprilično odražava tačno stanje u pravosuđu, kao i izvještaj sutkinje Korner. Uvjereni smo da ćemo popraviti one dijelove koji se odnose na Sud BiH, a oni se uglavnom tiču dužine trajanja procesa - istaknuo je Debevec.

Kada je riječ o VSTV-u, kaže da može samo govoriti sistemski, a ne personalno.

- Imamo veliku saglasnost da je težište na promjeni Zakona o VSTV-u. Nažalost, napravio se neki antagonizam na relaciji Suda BiH i članova VSTV-a.

Po meni je tu bilo i nekog revanšizma prema Sudu i meni kao personifikaciji tog suda. A radilo se o nekoliko odluka Suda koje se nisu dopale određenim članovima VSTV-a. Međutim, sudske odluke se nigdje u svijetu ne komentarišu, dopale se one nekome ili ne. Odluke VSTV-a su u nekoliko navrata bile osporene. Moramo znati da Sud radi u Vijeću i predsjednik Suda nema nikakvog dodira sa predmetima. U Apelacionom vijeću odlučuje opet troje sudija - naveo je on.

Spinovi o respiratorima

Dodao je da Sud funkcioniše potpuno drugačije od Tužilaštva.

- Predmeti ne prolaze kroz kabinet predsjednika Suda tako da su strašni spinovi koji se pojavljuju da predsjednik Suda odlučuje o pojedinim predmetima, kao što je bilo spinova u slučaju "Respiratori" - rekao je predsjednik Suda BiH.

Prema njegovim riječima, VSTV postaje otuđeni centar moći i udaljava se od pravosudne zajednice.

- Stvorio se antagonizam između Suda i VSTV-a, ali taj antagonizam nije stvorio Sud, već je nastao, jer te odluke nekoga nerviraju. Otkako sam imenovan, povezivali su me sa svim strankama tako da su to strašni pritisci koji se vrše na Sud BiH. Mnoge su stvari zbog kojih je Sud došao na udar pojedinih medija. Sud ne može zatvarati oči na zakonske odredbe. Ako je VSTV izašao iz zakonske norme, onda Sud mora postupati po zakonu. Ne može se niko pozivati na evropske standarde ako njih nema u Zakonu. Kad te standarde unesete u zakon, onda će i Sud po njima postupati - istaknuo je Debevec.

Podsjetio je da su prije nekoliko godina izmijenjene norme za Sud i Tužilaštvo BiH, piše "Oslobođenje".

- Norma je na Sudu pet, a na Tužilaštvu četiri. Tužilac može da ne podnese nijednu optužnicu iz ratnih zločina, a Sud mora donijeti pet odluka. Ako Tužilaštvo godišnje dostavi 25 optužnica za ratne zločine, kako će Sud BiH donijeti 75 presuda? Ja vas sad pitam, kakvo je to tijelo koje nije u stanju da izjednači te norme - upozorio je Debevec na normu kojom je VSTV doveo sudije Suda BiH u nezgodan položaj.

Dodaje kako se mora razdvojiti sudsko i tužilačko vijeće.

Izbor članova VSTV-a

- Ne može tužilac da bira sudije, to je nedopustivo. Problem je i što su advokati zastupnici stranaka i smatram da oni ne mogu birati sudije, jer se tu stvara sukob interesa. Sudije s nižih instanci biraju sudije na višim instancama, što je nakaradno. Taj zakon se mora hitno mijenjati. Smatram i da su predugi mandati i članova Vijeća, kao što smatram da su predugi mandati i predsjednika Suda i Tužilaštva BiH - kazao je Debevec.

Sastav disciplinskih komisija je, navodi on, većinski imenovan od predsjednika VSTV-a i samo mali broj članova se uključuje u rad tih komisija.

- Mislim da bi tu trebalo uvesti CMS sistem kao što se biraju predmeti u Sudu, dakle nekom vrstom lutrije. Taj način u VSTV-u stvara velike sumnje u javnosti, jer se neke odluke komisije znaju unaprijed. Ne tvrdim to ja, već osluškujem šta kaže pravosudna zajednica - naglasio je Debevec.

Dodaje da, ako Sud ne uradi po zamislima Tužilaštva, počnu se vrtiti spinovi po medijima.

- Mi nemamo taj civilizacijski nivo da se odluke Suda mogu samo komentarisati kroz žalbu, odnosno kroz pravne lijekove - riječi su predsjednika dražavnog Suda.

Naveo je kako se u javnosti unaprijed zna koji će tužilac ili grupa tužilaca Tužilaštva BiH preuzeti slučaj u kojem se pokreće istraga.

- Ako se u javnosti unaprijed zna koja grupa tužilaca će zadužiti određeni predmet, stvara se loša percepcija u javnosti. U Tužilaštvu ne funkcioniše dodjela predmeta automatskim putem kao u sudovima. Predmeti se dodjeljuju ručno od rukovodilaca, koji se smatraju u konkretnom slučaju adekvatnima da ga odrade na ovaj ili onaj način  - podvukao je Debevec.

Čović i Dodik

Član Istražne komisije Zukan Helez upitao je Debevca da li je bilo subjektivnosti u dodjeli predmeta "Pandora".

- Da li ima političkog utjecaja, to znate bolje od mene, jer je to obuhvatilo nekoliko predmeta političkih stranaka, kao što su Dragan Čović i Milorad Dodik. Do koga je? - upitao je Helez.

- Tužilaštvo nije optužilo čelnike stranaka koje ste spomenuli i Sud ne može voditi procese protiv njih. Koliko znam, taj predmet je imao nekoliko opstrukcija, traženo je izuzeće predsjednice Sudskog vijeća i to je ekspresno odbijeno. Suđenje u tom predmetu je u toku i tu je prvooptuženi Kemal Čaušević. Ne smijem biti u toku onoga što radi Tužilaštvo. Zaista ne znam zašto je optužilo neke ljude, a neke nije - odgovorio je Debevec.

- Zbog čega se šumska krađa vodi kao privredni kriminal i na osnovu toga tužioci ispunjavaju normu iz te oblasti, preko leđa nekog jadnika koji je ukrao nešto drva - bilo je naredno pitanje Heleza.

- To je djelo koje se ne sudi pred Sudom BiH. Činjenica je da je to djelo često u optužnicama. Široko je polje pitanje norme, ali smatram da bi se takva djela puno manje morala normirati nego što se normiraju neka druga krivična djela - rekao je Debevec.

Pitanje je imao i član Komisije Branislav Borenović. 

- Sada će 1.000 dana kako je predmet ubistva Davida Dragičevića u arhivama Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci. Nema nikakve tužilačke odluke i ovo je postalo zaprepašćujuće. Šta uraditi kroz izmjene zakona - upitao je Borenović.

- Kada su u pitanju svi predmeti te vrste, tužilačka odluka se mora donijeti u nekom razumnom roku. Ja znam da su se ljudi obraćali Ustavnom sudu zbog nedonošenja odluke u razumnom roku i Ustavni sud je reagovao. To su neki mehanizmi kojim sada raspolažemo. Suosjećam s familijom mladića kojeg ste spomenuli. Trenutno je jedina mogućnost da se obrate Ustavnom sudu - odgovorio je Debevec. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...