ARHITEKTI GENOCIDA PRED LICEM PRAVDE: Presuda Stanišiću i Simatoviću u prvoj polovini...

Pred Mehanizmom za krivične sudove u Haagu okončano je saslušanje svjedoka na ponovljenom suđenju nekadašnjim čelnicima Državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a Sudsko vijeće najavilo je objavu prvostepene presude za prvu polovinu 2021. godine.

  • Vijesti

  • 09. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 0

Posljednjih pet svjedoka odbrane saslušano je od 1. septembra do 8. oktobra, i to u prilagođenoj sudnici sa pojačanim mjerama zaštite od Covida-19, prenosi Tanjug.

Presjedavajući sudija Burton Hall s Bahama najavio je da će konačni prijedlozi dokumentovanih dokaza biti podneseni 2. novembra, a završni pretresi održani 26. februara 2021. godine.

Ponovljeno suđenje

Završne riječi tužilaštva i odbrane planirane su za posljednju sedmicu marta, dok se objava prvostepene presude očekuje u prvoj polovini sljedeće godine, saopćio je Mehanizam za krivične sudove u Haagu.

Podsjeća se da je ovo prvo ponovljeno suđenje održano pred Mehanizmom, koji je naslijedio Haški tribunal.

Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki bivši su čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije, kojima se u Haagu sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, počinjene devedesetih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...