"SB" NA PRESSU U PARLAMENTU BiH: Tegeltija ima važnu poruku za Bosance i Hercegovce nakon sastanka sa Varhelyijem (FOTO)

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon sastanka s komesarom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, obratio se javnosti, kazavši da je istaknuta opredijeljenost da do ljeta 2021. godine BiH dobije kandidatski status.

  • Politika

  • 09. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 0

Ključne teme o kojima su razgovarali su bile evropski put BiH, Izvještaj o napretku za 2020. godinu, Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan i makrofinansijska pomoć za BiH.

"Nama je važna jasna poruka da je Zapadni Balkan ponovo na agendi EU. Izjava komesara Varhelyija je da je Evropskoj komisiji Zapadni Balkan važan", rekao je Tegeltija. 

Ohrabrilo ga je i dalo nadu da će se proces proširenja EU nastaviti imajuću u vidu da građani BiH žele taj put prema EU.

"Ponovo smo naglasili da BiH i evropski i civilizacijski pripada Evropi i najveći broj građana je opredijeljen za taj put i našu spremnost da preduzmemo sve korake kako bi se taj proces približavanja EU ubrzao", naveo je. 

Govoreći o Izvještaju o napretku za 2020. godinu, kazao je da u tom perodu nije bilo formirano Vijeće ministara BiH, da je to bilo vrijeme kad se nisu provodile reforme, tako da ima pozitivnih ocjena, ali i ukazivanja da u pojedinim oblastima gotovo ništa nismo uradili.

"Javnost treba da zna da smo riješili pitanje staro 12 godina oko izbora u Mostaru, uspjeli smo izvršiti metodologiju za izradu programa integrisanja EU, da je više od dvije godine bio blokiran proces usvajanja Strategije reforme javne uprave i Strategije za procesuiranje ratnih zločinaca", istaknuo je, prenosi N1. 

Najlošije je ocijenjena oblast vladavine prava, naglasio je, i prije svega misli na Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju sukoba i interesa i Zakon o VSTV-u.

"Siguran sam da će BiH nastavit s ispunjavanjem svojih obaveza", dodao je Tegeltija. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...