PORUKA SA REDOVNE SESIJE KRUGA 99: "Hibridni rat protiv BiH je uzeo maha do četvrte faze svoga djelovanja"

Regionalnu nesporazumi u sigurnosnom smislu dovode do velikih problema i situacija u kojima su ugroženi i mir i stabilnost, rekao je prof. dr. Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije na redovnoj sesiji Kruga 99 u online formatu o temi "Regionalni aspekti sigurnosti BiH".

  • Društvo

  • 11. Okt. 2020  

  • 1

Danas je poručeno da se mora graditi aktivna strategija sigurnosti u BiH, uključujući i strategiju aktivne samozaštite stanovništva za sve vanredne situacije. Dodali su da se konačno mora učiniti dalji iskorak.

"Ono što tražimo jeste ravnopravno mjesto u porodici demokratskih država Evrope i svijeta", navedeno je iz Kruga 99.

Prof. dr. Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, osvrnuo se u uvodnom obraćanju na regionalnu situaciju, odnosno na regionalne aspekte sigurnosti BiH.

"Želim reći da kada se kaže sigurnost, zapravo je potreba, vrijednost, prioritet, cilj i odgovornost. Regionalnu nesporazumi u sigurnosnom smislu dovode do velikih problema i situacija u kojima su ugroženi i mir i stabilnost", pojasnio je Ahić.

Nažalost, kako je kazao, svjedoci smo da u postkonfliktnim i postratnim društvima i državama i "postratno zločinačkim područjima gdje su agresorske snage protiv države BiH počinile nezabilježene zločine u modernoj historiji čovječanstva, kao što je genocid u i oko Srebrenice, UZP, te ratne zločine velikog obima, trajni i stabilan mir može se postići samo doktrinom ravnoteže moći".

"Ta ravnoteža moći, koja je osnovni koncept na kojem je Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen mir i stabilnost, a onda i djelimična sigurnost u regionalnom smislu, zapravo je koncept koji postavlja određene sukobljene strane u jednu ravnotežu moći, bila ona populacijska, vojna ili sigurnosna", pojasnio je Ahić.

Podsjetio je i na disbalans u tom segmentu, navodeći da jedna od vježbi u području Sandžaka, odnosno Pešterske planine, pokazuje da Srbija želi da dominira ovim područjem, prikrivajući tako svoje određene interese.

"Srbija želi da ostane vojno neutralna, takva je barem zvanična politika, ali ne znam zašto i kako u toj takvoj vojnoj moći i od čega se Srbija želi braniti. Drugi segment koji se odnosi na hibridno djelovanje, odnosno hibridni rat, koji se dešava protiv BiH, je uzeo maha do četvrte faze svoga djelovanja", rekao je Ahić.

Smatra da nedavno održani izbori u Srbiji pokazuju da je stabilnost i sigurnost na području Zapadnog Balkana je značajno narušena otvorenim i javnim naoružavanjem Srbije od strane prvenstveno ruskih centara moći, ali u jednom dijelu i tehnološkog napretka sljedećeg drugog najjačeg igrača na svijetu, u geopolitičkom smislu, a to je Kine, kroz svoje djelovanje u hibridnom i cyber prostoru, a koji se odnosi na ekonomski segment kojim Kina kroz određene projekte da dominira i u ovom smislu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...