SERGEJ LAVROV KIPTI OD BIJESA: "Rusija će prekinuti kontakt s Evropskom unijom..."

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je kako bi Moskva mogla prekinuti kontakt s Evropskom unijom, kao odgovor na sankcije zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

  • Svijet

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 1

"Najvjerovatnije ćemo, jednostavno, morati privremeno prekinuti razgovarati s onim ljudima na Zapadu koji su odgovorni za vanjsku politiku i koji ne razumiju potrebu za dijalogom uz uzajamno poštovanje", rekao je on novinarima u Moskvi.

Ruski ministar je posebno ukazao na nedavne izjave predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o prekidu partnerstva s Rusijom i dodao kako će se taj scenarij ostvariti ukoliko je to ono što EU želi.

"Rusija želi shvatiti da li je moguće poslovati s EU-om u sadašnjim uvjetima", dodao je on, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Zamrzavanje imovine za osumnjičene

Izjava ruskog ministra uslijedila je dan nakon što su se ministri vanjskih poslova članica EU-a složili da uvedu sankcije ruskim zvaničnicima i organizacijama optuženim za trovanje Navalnog.

Na sastanku u ponedjeljak u Luksemburgu, Francuska i Njemačka su pozvale ostale članice EU-a da zamrznu imovinu onih koji su osumnjičeni za umiješanost u trovanje Navalnog i da im zabrani da putuju u Evropu radi borbe protiv upotrebe i širenja hemijskog oružja.

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell nije pružio više informacija o tome kome bi mogle biti uvedene sankcije ili koje bi mjere mogle biti na snazi, ali je rekao da će početi rad na pripremama za ove akcije.

Njemačka vlada je 2. septembra saopćila da je Navalni otrovan novičkom, a ove optužbe je Kremlj negirao.

Berlin tvrdi da su ovaj zaključak potvrdili laboratoriji u Francuskoj i Švedskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...