VOŽDA IZ LAKTAŠA RAZOTKRILI I U SRBIJI: "Dodik je, zapravo, jedna velika štetočina nacionalnih interesa... VUČIĆ MU DAJE PODRŠKU"

Vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je ovo nastavak čitave serije Dodikovih trikova, gdje pokušava da Republiku Srpsku, praktično, uključi u sastav Srbije.

  • Mini market

  • 15. Okt. 2020  15. Okt. 2020

  • 2

Da se pita član Predsjedništva BiH, svi građani Republike Srpske glasali bi kao i on, možda ne na Savskom vencu, ali u nekoj od srbijanskih opština, a on bi im to omogućio tako što bi svako od njih rođenjem automatski postao državljanin Srbije. Podrška za ovu ideju stigla je i iz Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

O čemu se, zapravo, radi?

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da se zalaže za ideju da svi njeni građani automatski dobiju državljanstvo Srbije.

“Pokušavam da privolim vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za građane Republike Srpske”, rekao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju i dodao da je potpuno uvjeren da “ova bezočna laž koja se zove BiH, ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod”.

Dodikova opasna inicijativa dopala se Srpskoj naprednoj stranci. Potredsjednik GO SNS-a Miloš Vučević podržao je ideju predsjednika RS-a i najavio da će se o tome razgovarati na najvišem nivou.

“Nema apsolutno nijednog razloga da se takvo nešto zakonski ne uredi na taj način. I to ne samo za Srbe iz Srpske, već i za ostale naše sunarodnike iz drugih država. Hrvatska je već uradila nešto slično, ali i Mađarska, koja je to pravo dalo svim Mađarima koji su rođeni na teritoriji nekadašnje Austro-Ugarske. Zašto, onda, i Srbija ne bi razmotrila Dodikov predlog i ponudila državljanstvo svim svojim sunarodnicima, ma gde oni živeli. A Srbi iz Srpske su sigurno visoko na toj listi”, rekao je Vučević.

Nije nikakva tajna da je Dodikov nedosanjani san upravo ujedinjenje RS sa Srbijom. Ovakve i slične izjave imali smo priliku da čujemo nebrojeno puta. Čini se da smo sve do jučer slušali o tome da Republika Srpska za zapad treba biti isto što i Kosovo, te da, ako se insistira na tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova, onda se i od BiH treba tražiti da uradi isto po pitanju Republike Srpske.

Pitanje je samo kome ove priče idu u prilog.

Štetočina koja prikuplja glasove

Vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je ovo nastavak čitave serije Dodikovih trikova, gdje pokušava da Republiku Srpsku, praktično, uključi u sastav Srbije.

“Dodik je, zapravo, jedna velika štetočina nacionalnih interesa Srbije. Sve što govori i radi, loše je po nas i po naš odnos s Evropskom unijom. Dodatni problem je u tome što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedovoljno ograđuje od takvih nastranih predloga. Da se suštinski ne slaže s njim, onda bi to i rekao, na ovaj način, zapravo se Dodiku daje podrška da nastavi s ovakvim izjavama”, navodi Jakšić za Nova.rs.

Kako dalje objašnjava, realizacija ove ideje bi bila politički presedan.

“Ja iskreno nikada nisam čuo za takav slučaj, da se rodiš u jednoj državi i automatski dobiješ državljanstvo druge države. Ne vidim ni kakvu bi korist iko imao od toga, osim možda nekih novih političkih marifetluka pa da, recimo, Dodik ne mora više da dovlači glasače iz Republike Srpske na izbore u Srbiju, već bi, onda, svi mogli da glasaju lepo u svom gradu”, zaključuje Jakšić.

Nije tajna ni da Dodik aktivno učestvuje u političkom životu Srbije te da, recimo, ima srpska dokumenta i uredno izlazi na biralište. Tako je 2018. godine glasao na biračkom mjestu broj 34 u opštini Savski venac, u Školi za dizajn u Krupanjskoj ulici.

Na svojoj opštini, kao, uostalom, i svaki rođeni Beograđanin…

Dio predizborne kampanje

Dragan Đukanović iz Centra za vanjsku politiku kaže da je ova izjava problematična po tri osnova.

“Tražiti da rođenjem neko dobije državljanstvo druge države je nešto što apsolutno nije praksa. Čak i kada su u pitanju Hrvati koji žive u BiH, oni hrvatsko državljanstvo dobijaju na osnovu vlastitog zahteva, a ne automatski. Drugo, nisu svi ljudi koji žive u Republici Srpskoj etnički Srbi i, treće, mislim da bi to dodatno produbilo probleme između Srbije i Republike Srpske”, objašnjava Đukanović za Nova.rs i dodaje da Dodika uskoro očekuju lokalni izbori u RS-u, koji su zakazani za 15. novembar, te da ovakve izjave zasigurno predstavljaju dio njegove predizborne kampanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...