SITUACIJA JE VRLO OZBILJNA; OGLASILA SE I DOKTORICA IZETBEGOVIĆ: "Ogroman je pritisak na KCUS. Može doći i do KOLAPSA ZDRAVSTVA"

U bolnici na Podhrastovima trenutno su 52 bolesnika, od kojih je osam na intenzivnoj njezi.

  • Vijesti

  • 16. Okt. 2020  16. Okt. 2020

  • 0

 "Situacija postaje vrlo ozbiljna i očekujem rast. Svaki dan raste broj zaraženih. Zemlje regiona obaraju loše rekorde. Pretpostavljam da nas sličan scenarij čeka", izjavila je za N1 generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović.

Dodaje da su u bolnici na Podhrastovima trenutno 52 bolesnika, od kojih osam na intenzivnoj njezi.

"Stotinu uposlenika KCUS-a je raspoređeno za rad u Podhrastove, koji su punkt naše infektivne klinike, što znači da oni ne mogu raditi svoje redovne poslove. Kroz trijažne šatore KCUS-a dnevno prolazi preko 3.000 pacijenata, koji trebaju našu uslugu. Uz redovna bolovanja uposlenika i godišnje odmore, sada se pojavljuje problem sa Covid-pozitivnima i onima koji su imali kontakt pa moraju u samoizolaciju. Trenutno imamo oko 30 pozitivnih i 17 u samoizolaciji, znači ukupno 47 van rada zbog Covida-19", ističe Izetbegović za N1.

Poznato je da je KCUS jedina ustanova u KS koja liječi bolesne od Covida-19, ali i pruža tercijarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

"Tim režimom radimo od 31. januara 2020. i ljudi postaju umorni. Ja nisam nikako koristila godišnji odmor, neki od mojih saradnika jesu, ali mali broj dana. Ozbiljno i predano radimo da pomognemo bolesnicima. Ogroman je pritisak na KCUS. Kako će se situacija odvijati, mi ćemo se prilagođavati. Ako bude izuzetno povećan broj bolesnih od Covida-19, naravno da može doći i do kolapsa u zdravstvenom sistemu. Prodor virusa među zaposlene je najveća opasnost. Tada je sasvim svejedno koliko i kojih lijekova i aparata imate ako nema onih koji time upravljaju", upozorava generalna direktorica KCUS-a.

Na kraju razgovora za N1 poručuje:

"Molim građane da propisno i stalno nose maske, da poštuju fizičku distancu, peru često ruke i provjetravaju prostore u kojima borave. Zajednički možemo učiniti mnogo u smislu sprečavanja naglog skoka broja oboljelih. Do sada smo se prilično dobro nosili."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...