ŠTA JE "QAnon" I ZAŠTO PODRŽAVA TRUMPA: Suluda teorija zavjere koja može odlučiti izbore: Očekuju da Trump nakon pobjede u "Oluji" pohapsi "članove kabale", OBAMU, SOROSA, PAPU FRANJU...

Ko god je gledao ovo (polu)suočavanje, (a i oni koji nisu) znao je da Trump, hajde da budemo uviđavni, ne govori istinu. On veoma dobro zna šta je "QAnon" i koliko ova grupa agresivno podupire njega i njegovu predsjedničku kampanju.

  • Svijet

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 0

Piše: SLOBODNA BOSNA

Tokom posljednjeg suočavanja predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joea Bidena, koje se održavalo "na distanci", voditeljica NBC-ja (Savannah Guthrie) upitala je aktuelnog američkog predsjednika kakvo je njegovo mišljenje o "fenomenu" "QAnona" i da li je spreman njega se javno odreći. Donald Trump je hladno odgovorio da on ne zna ništa o "QAnonu". "Znam jedino da se oni bore protiv pedofilije." 

Ko god je gledao ovo (polu)suočavanje, (a i oni koji nisu) znao je da Trump, hajde da budemo uviđavni, ne govori istinu. On jako dobro zna što je "QAnon" i koliko ova grupa agresivno podupire njega i njegovu predsjedničku kampanju. A Trump se u grčevitoj borbi za novi mandat u Bijeloj kući ne namjerava odreći podrške bilo koje ujecajne skupine ili pojedinca, a ekipa okupljena oko  "QAnona" je njegov itekako dragocjen i vjeran saveznik i apologeta. Ovakvo Trumpovo "zaobilaženje istine" CNN je ocijenio kao najuznemirujućiji detalj predsjedničke poludebate.

NAZOVI "Q" RADI DRŽAVNIH TAJNI

Šta je, ustvari, "QAnon" i zašto je to pitanje značajno? "QAnon" se smatra desničarskom teorijom zavjera u kojima se, recimo, insistira na tome da Amerikom upravlja tajna politička frakcija (kabala) koja "poštuje Sotonu" i vodi "globalni lanac pedofilije". Ta kabala također tvrdi da svi oni koji ne vjeruju u njene teorije zavjere, rade protiv Donalda Trumpa zato što on već sada priprema nešto što oni nazivaju "Oluja", dan kada će biti pohapšene hiljade pripadnika antitrampovske kabale.

Ova teorija zavjere se, naravno, pojavila na internetu, kao i mnoge slične, i sačinjavaju je anononimni pojedinci koji "imaju" povjerljiva i pouzdana saznanja o raznim događajima, ali po pravilu, za njih ne nude nikakve dokaze niti argumente. "QAnon" se, prema mišljenju analitičara, krijući se iza anonimnosti i tajnosti, koristi metodama širenja paranoje, nepovjerenja, pa i otvorene mržnje i ksenofobije. U tom smislu nije novi fenomen, novim ga čine samo društvene mreže kojima se članovi ove grupe vješto i agresivno koriste.

Naziv "QAnon" dolazi od prefiksa "Q" za koji se vjeruje da je oznaka za poseban pristup najpovjerljivijim tajnim sigurnosnim podacima. Također, "Q" je nadimak, navodno, visokog američkog državnog dužnosnika koji je odlučio da povjerljive informacije, državne tajne, podijeli s kontroverznim forumima 4chan i 8chan (na kojima su potekle brojne teorije zavjere, hakerski napadi i sl. Tako je ova teorija dobila ime "QAnon", odnosno anonimni "Q". Dakle, suština je u tom da izvjesni, navodni visoki državni službenik objavljuje povjerljive informacije o pedofiliji, sotonizmu i drugim "škakljivim" pitanjima. Istraživanja koja su vođena, utvrdila su kako čak 25 korisnika društvenih mreža u Americi vjeruje kako je "barem dio priča" o "QAnonu" istinit. Kod republikanskih glasača u to vjeruje njih čak 38 posto.

Također, "QAnonovci" su prerasli u masovnu i utjecajnu neformalnu grupu, organiziraju protestne skupove, pojavljuju se na skupovima podrške Trumpu, rade intenzivno na širenju svojih teorija zavjere. U javnosti su se prvi put počeli pojavljivati 2018. obučeni u pepoznatljive "QAnon" majice i s transparentima.

Na jednom skupu Donalda Trumpa u augustu 2019. godine, najavljući predsjednika, koristio je karakteristični slogan ove grupe "Gdje idemo kao jedan, idemo kao svi", da bi se kasnije pravdao da nije znao o čemu se, zapravo, radi. Desilo se samo nekoliko sati nakon što je FBI proglasio "QAnon" za potencijalni izvor domaćeg terorizma, što je prvi put u historiji da je FBI neku teoriju zavjere svrstao u tu vrstu opasnosti. Takva "reputacija" je dodatno pojačala popularnost "QAnona", jer činjenica da ih državna policijska agencija tako teško optužuje, kod mnogih pojačava uvjerenje da su njihove teorije zavjere "vjerodostojne" i "istinite".

Kada se govori o odnosu Donalda Trumpa prema ovom "pokretu", poznato je da je američki predsjednik mnogo puta "retvitao" profile koji su bili dio "QAnon" mreže. Neki čak Trumpa smatraju za Q2, dok neki čak trvrde da je on originalna "Q" osoba, osoba iz državnog vrha koja prosljeđuje teorije zavjere na društvene mreže.

NEPRIJATELJI SU OBAMA, TOM HANKS, PAPA FRANJO, SOROS...

Društvene mreže su, pak, poduzele brojne radnje kako bi spriječile širenje teorija "QAnona" brišući hiljade korisničkih profila, mijenjajući algoritme radi prepoznavanja pristaša "QAnona", ali nemaju previše uspjeha, jer se teorije i dalje šire sve brže.

"QAnon" je izrastao o svojevrstan masovni fenomen kakav do sada nije bio poznat u praksi teorija zavjere. To je postala priča koja nudi cijelu paralelnu historiju koja se predstavlja kao stvarna i jedina istinita, objašnjava se šta se dogodilo s bivšim  predsjednikom Kenedyjem, koja je pozadina ISIL-a i brojne druge reinterpretacije i revizije oficijelne historije. Na njihovoj dugačkoj listi "pripadnika kabale" i pedofilskog lanca nalaze se Barack Obama, Hillary Clinton, George Soros, Bill Gates, Tom Hanks, Oprah Winfrey, papa Franjo...

Budući da kampanja za američke predsjedničke izbore ulazi u posljednje dvije sedmice, nema sumnje da će se "QAnonon" priče i teorije još više rasplamsati. To je razmljivo s obzirom na to da je cijela ova priča smišljena i održavana kako bi se predsjedniku Trumpu osigurao još jedan mandat u Bijeloj kući. Teško je reći koliko je Trump umiješan u ove poslove, za sada niko nije ponudio uvjeljive dokaze za to. Međutim, sasvim sigurno nema ništa protiv toga da mu se daju mesijanske karakteristike, da ga se proglašava pravednikom i osvetnikom koji će osloboditi Ameriku od teškog zla koje je napada.

Donald Trump po svaku cijenu želi obnoviti predsjednički mandat, po potrebi i uz pomoć i podršku "QAnona". Slične teorije i "alternativne istine" pomogle su mu da u prethodnoj kampanji pobijedi Hilary Clinton. On je tada čak svojim pristašama, milionskoj armiji teoretičara zavjere, obećao da će uhapsiti svoju protukandidatkinju, što se, naravno, nije desilo. No, to nije obeshrabrilo njegove radikalne pristalice, koji su uvjereni da će im u drugom svom mandatu Donald Trump ispuniti sve ono što je do sada ratoborno obećavao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...