OČAJNI STEVANDIĆ NE ZNA GDJE UDARA: „To je licemjerje, podvala i još jedan pokušaj pravljenja Bosanaca od Srba…“

Predstavnički dom Parlamenta BiH na posljednjoj sjednici bez ijednog glasa srpskih poslanika iz Republike Srpske i poslanika HDZ-a BiH u prvom krugu glasanja usvojio je inicijativu poslanika DF-a Zlatana Begića za formiranje Ministarstva za dijasporu BiH.

  • Politika

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 3

Za inicijativu je glasao 21 prisutni poslanik SDA, DF-a, SDP-a, SBB-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, dok je protiv bilo devet prisutnih poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a i SP-a, kao i pet poslanika HDZ-a BiH.

Inicijativa se smatra usvojenom u prvom krugu glasanja, ali bez entitetske većine, jer je, od ukupno 14 poslanika izabranih s teritorije Republike Srpske, za inicijativu glasao samo poslanik SDA Adil Osmanović. O inicijativi se nije glasalo u drugom krugu, u kojem je potrebno da najmanje dvije trećine od ukupnog broja, odnosno deset poslanika iz RS-a, bude protiv da bi inicijativa zvanično bila odbačena.

Poslanik DF-a naveo je u obrazloženju da se “veliki broj građana BiH nalazi u inostranstvu, da su mnogi napravili zavidne rezultate i profesionalne karijere te da pokreće inicijativu radi stvaranja neophodnih institucionalnih preduslova za ostvarivanje kontakta, pružanja usluga i pomoći i uspostavljanja kontinuirane saradnje u različitim oblastima s bosanskohercegovačkom dijasporom i udruženjima”.

- Eventualnim usvajanjem ove inicijative i uspostavljanjem nadležnog Ministarstva za dijasporu postigla bi se višestruka korist u smislu očuvanja svijesti i pripadnosti i porijeklu te u pogledu razvijanja različitih oblika saradnje, a i operacionalizacije mogućih ulaganja u BiH - naveo je Begić.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da ne zna o kakvoj “bosanskohercegovačkoj dijaspori“ govori Zlatan Begić.

- Kad god treba namaknuti bošnjačku većinu, iz Sarajeva počnu da govore o građanima BiH. To je licemjerje, podvala i još jedan pokušaj pravljenja Bosanaca od Srba i Hrvata. Nema građanske, a time ni bosanskohercegovačke dijaspore. Dijaspora je isključivo srpska, hrvatska i bošnjačka - kaže Stevandić.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković-Bursać kaže da je riječ o klasičnoj predizbornoj inicijativi bez ikakve šanse da u konačnici bude usvojena.

- Demokratska fronta ima svoje razloge zbog kojih se osjeća ugroženom na političkoj sceni, a tu, prije svega, mislim na stavove koji su se nedavno mogli čuti iz Hrvatske. Pored toga, poljuljani su i u nekim lokalnim sredinama, gdje su ogoljeni kao predstavnici moderne građanske stranke tako da ovo vidim kao pokušaj njihove konsolidacije u nekom sitnom dijelu biračkog tijela - kaže Snježana Novaković-Bursać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...