AMERIKA JE NA NOGAMA: SAD za kibernetičke napade optužio šest hakera ruske vojne obavještajne službe, među ciljevima su bili i…

Sjedinjene Države podigle su u ponedjeljak optužnicu protiv šestero hakera ruske vojne obavještajne službe zbog nekoliko najvećih svjetskih kibernetičkih napada.

  • Svijet

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Šest hakera i njihovi pomagači, po dokumentima suda, koristili su malware, štetni softver, u kibernetičkim napadima u Francuskoj, Gruziji, Nizozemskoj, Južnoj Koreji, Ukrajini, Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Među ciljevima napada bili su ukrajinski elektroenergetski sistem, francuski izbori 2017., Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, parlament Gruzije i bolnice u SAD-u.

"Danas je pravosuđe optužilo ruske časnike za vođenje niza krajnje remetilačkih i rušilačkih računarskih napada, najtežih ikada pripisanih jednoj skupini, uključujući i širenje malwarea NotPetya", rekao je u izjavi John Demers, pomoćnik državnog tužioca za nacionalnu sigurnost.

Svih šest optuženika tereti se za urotu za izvršenje računarske prevare, urotu za počinjenje prevare na internetu, oštećivanje zaštićenih računara i tešku krađu i korištenje tuđih ličnih podataka.   

Oni su bili dio grupe koju su stručnjaci za kibernetičku sigurnost nazvali "Tim pješčani crv".

Jedan od optuženih Anatolij Kovalev ranije je već optužen za uplitanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...