NAPOKON JE SVE JASNO: Stručnjaci izmjerili 15.000 ljudskih penisa, ovo je prosječna veličina…

Stigla je studija koja bi mogla otkloniti neke dugotrajne zablude o veličini penisa i ublažiti nevolje koje dijele mnogi muškarci širom svijeta.

  • Sex i grad

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Prema novom istraživanju, prosječna dužina uspravnog penisa je nešto više od 13 centimetara.

Nadalje, istraživači su, mjereći veličine penisa na više od 15.000 muškaraca diljem svijeta, utvrdili da ne postoji jaka povezanost između veličine stopala ili, pak, dlanova i duljine penisa pa žene mogu prestati ocjenjivati muškarce po veličini cipela i njihovih ruku, prenosi IFL Science.

Iako se mnogi uspoređuju sa "prosječnom" veličinom penisa, iznenađujuće je teško utvrditi koja je to brojka zapravo. Kao što su naučnici istaknuli, to je uglavnom zato što se većina studija oslanjala na samoprijavu, što često nije realno. Kako bi zaobišli ovaj problem i dobili pouzdaniji skup podataka, tim britanskih istraživača odlučio je napraviti mjerenja koja su poduzeli zdravstveni radnici koji su slijedili standardizirani mjerni postupak.

Uključivale su mjerenja opsega (opseg u korijenu ili u sredini) i dužine (od stidne kosti do vrha glavića) iz 20 različitih studija, koja su obuhvatila 15.521 muškarca iz raznih zemalja svijeta. A rezultati će mnogima donijeti olakšanje.

Samo pet od 100 muškaraca ima penis duži od 16 centimetara

Utvrđeno je kako je opušteni penis dugačak 9,16 centimetara, dok je prosječni uspravni penis 13,12 centimetara. Što se tiče opsega, pokazalo se da je prosječni obujam opuštenog penisa 9,31 centimetar, a 11,66 centimetara uspravnog. Nadalje, utvrđeno je da su muškarci sa penisima na ekstremnim krajevima spektra puno rjeđi. Naprimjer, samo pet muškaraca na svakih 100 ima uspravan penis duži od 16 centimetara.

Kada su tražili korelacije s drugim tjelesnim osobinama, poput veličine testisa, težine ili veličine stopala, nisu pronađene jake ili konzistentne asocijacije. Iako nisu uspjeli pronaći značajne dokaze o povezanosti veličine penisa i rase, napominju da se zaključci ne mogu donijeti s obzirom na to da je velika većina mjerenja obavljena na bijelcima.

Pa, koja je poruka studije? Muškarci, nemojte biti toliko strogi prema sebi, jer ono što vidite na televiziji ili u časopisima, nije tačan prikaz prosječnog penisa. Ali, ako ste zabrinuti, provjerite jeste li pravilno mjerili.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...