ČOVIĆEVI JURIŠNICI OTVORENO PRIJETE: "Ili jednakopravnost u FBiH ili Hrvatska republika Herceg-Bosna“

"Politika umjerenjaštva koju je godinama provodio Hrvatski narodni sabor, pokazala se krivom", piše hrvatski portal Direktno.

  • Politika

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 9

Nastavak umjerene politike više ne bi trebao biti opcija, piše hrvatski portal Direktno.hr.

Politika umjerenjaštva koju je godinama provodio Hrvatski narodni sabor, pokazala se krivom.

Ključna je to politička organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine. Upravo zato bi trebala i morala biti jasnija, konciznija i konkretnija.

Možda je baš ozbiljnija retorika ono što bi Hrvatski narodni sabor trebao pokušati. Naime, kada idete sve vrijeme jednom taktikom u utakmicu, a rezultat je negativan, onda, valjda, treba mijenjati taktiku.

Presuda "Ljubić", primjerice, pokazatelj je toga. Iako u potpunosti govori o onome što Hrvatima u BiH treba, ona je ostala po strani. Nije postala ni predmet javne rasprave na nivou BiH. O njoj se, uglavnom, pričalo samo među Hrvatima.

Hrvatski portal podsjeća na nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića.

“Hrvati BiH ne smiju dopustiti ulazak u novi izborni ciklus bez izmjena Izbornog zakona. Nama je to najvažnije političko pitanje, a 2022. godina nas vodi u politički nestanak ako se budemo vodili politikantskim rizicima”, rekao je Cvitanović za Bild.ba.

Dodao je i kako: “Postoje dva rješenja, jedno je Izborni zakon po kojem će Hrvati moći birati svoje predstavnike, drugo je povratak na stanje prije Washingtonskog sporazuma – odnosno, Hrvatska Republika Herceg-Bosna”.

Odgovornost u HNS-u vidi i politički aktivist Tomislav Zelenika. On smatra kako je to tijelo ključno među bh. Hrvatima.

“Iako u HNS-u dominira kadar HDZ-a BiH koji je najveća hrvatska stranka, ima tamo i drugih ljudi, iz drugih stranaka ili onih koji formalno nisu HDZ. Mislim da HNS mora skupiti dovoljno rasudne snage kako bi ojačao svoj ulog za pregovaračkim stolom s bošnjačkom stranom. Upravo je HNS onaj koji to treba, jer je on ključna hrvatska institucija u BiH”, ističe Zelenika u izjavi za Direktno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...