PRVI “LOCKDOWN” U NJEMAČKOJ: Zatvara se skoro sve

Okrug Berchtesgadener Land u Bavarskoj prvi je u Njemačkoj ponovno uveo “lockdown”, piše njemački "Bild". Uvedena ograničenja na snazi su od danas u 14 sati, a trajat će dvije sedmice.

  • Svijet

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

To je u ponedjeljak potvrdila bavarska ministrica poljoprivrede, prehrane i šumarstva Michaela Kaniber.

Načelnik okruga Berchtesgadener Land Bernhard Kern (51, CSU) pojasnio je šta tačno donosi ponovno “zaključavanje”:

- Stanovnici smiju napustiti vlastitu kuću ili stan samo iz „valjanih razloga“. To uključuje: putovanje na posao, posjete ljekaru, kupovinu, posjete partnerima ili sportsku aktivnost, ali bez prisustva druge osobe.

- Zatvaraju se sve škole. Stanovnici okruga ne smiju odlaziti u školske ustanove u susjednim okruzima.

- Zatvaraju se ugostiteljski objekti. Restorani mogu nuditi hranu samo za van, odnosno za ponijeti.

- Hoteli i kuće za odmor također se moraju zatvoriti. Iznimke su samo objekti koji nude boravak putnicima koji putuju poslovno.

- Zabranjeni su svi javni događaji. Jedina iznimka su crkvene službe, odnosno svete mise.

- Slobodni sadržaji, poput bazena, kina, kazališta, muzeje i plesnih škola, bit će zatvoreni.

- Bolnice i domovi penzionera ne smiju primati posjetioce. Izuzetak su umiruće osobe, njih smiju posjetiti njima najbliže osobe.

- U pješačkim zonama Freilassing, Bad Reichenhall i Berchtesgaden obvezno je nositi zaštitnu masku. To se, također, odnosi na obale Schönaua te na željezničkim stanicama i autobuskim stajalištima.

Ministrica Michaela Kaniber kazala je kako se svi nadaju da će se broj oboljelih od koronavirusa smanjiti u idućih 14 dana, a to će, ujedno, biti i pokazatelj kako se postaviti u jesenje i božićno vrijeme.

(SB/Buka) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...