ERDOGAN ZAGRMIO NA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA: "Glavni cilj inicijativa koje predvodi Macron je OBRAČUN s islamom i muslimanima"

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe te kako je glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi francuski predsjednik Macron, obračun s islamom i muslimanima, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 2

Erdogan se videoporukom obratio na sastanku ministara, predsjednika, glavnih muftija država članica Organizacije islamske saradnje (OIC) i zemalja posmatrača, koju je putem interneta organizirala Uprava za vjerske poslove Republike Turske.

Govoreći o iskušenjima s kojima je danas suočen islamski svijet, Erdogan je istaknuo da se muslimani suočavaju sa mnogim kompliciranim problemima, od terorizma do gladi, od neznanja do nepravde pa do unutrašnjih sukoba.

“Vjerujem da bismo kao muslimani trebali više slušati jedni druge i češće razmjenjivati ideje u ovom bolnom i vremenu punom iskušenja kroz koje prolazimo”, poručio je Erdogan.

Rekao je kako se, nažalost, danas čuju krikovi iz drevnih islamskih gradova koji stoljećima osvjetljavaju čovječanstvo i koji se pamte po znanju, mudrosti i miru.

“Na svjetskom nivou, svakodnevno u prosjeku hiljadu naše braće muslimana biva žrtve terorizma ili nasilja. Rasizam, podjele na plemena i mezhebe te smutnja terorizma poprimili su dimenziju problema koji uništavaju islamski svijet iznutra. Nemoguće je prihvatiti i pristati na situaciju u kojoj i ubijeni, ali i ubica izgovaraju ‘Allahu ekber’”, rekao je Erdogan.

Naveo je kako tužna slika muslimana ohrabruje imperijaliste i neprijatelje islama.

“Uznemireni usponom islama, koriste krize koje su sami proizveli za napade na našu vjeru. Antiislamska i antimuslimanska retorika su aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe. Termini poput 'francuski islam', 'evropski islam', 'austrijski islam', koji su se pojavili u posljednje vrijeme, najbolji su pokazatelji toga. Glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi francuski predsjednik Macron, je obračun s islamom i muslimanima”, naveo je Erdogan.

Pod krinkom "borbe protiv ekstremizma", umjesto borbe protiv terorizma, cilja se na pasivan, nespretan, kukavički i nepretenciozan profil muslimanskog građanina, koji ne reagira na okrutnost i ne diže glas protiv nasilnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...