VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U TURSKOJ PROTIV KRIJUMČARENJA: Iza svega stoji poznati kriminalac Adnan Oktar, kojeg je u BiH popularizirao i predstavljao Nedžad Latić kao "čuvenog pisca i teoretičara"

Turski timovi za borbu protiv krijumčarenja u srijedu su otkrili 879 životinjskih i biljnih fosila, vrijednih deset miliona dolara, za koje se procjenjuju da potječu iz perioda od prije 150-200 miliona godina, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Mini market

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

U dvije operacije izvedene u Ankari, timovi su pronašli fosile u kućama, za koje se vjeruje da ih koristi kriminalna organizacija čiji je osnivač televanđelist Adnan Oktar, koji je lišen slobode.

Fosili su trebali biti prodati kako bi se dobila finansijska sredstva za rad kriminalne grupe, navela je osumnjičena osoba za koju se vjeruje da je fosile prokrijumčarila u Tursku.

U prvoj operaciji pripadnici snaga sigurnosti pronašli su 802 fosila, a 77 u drugoj.

Procesuiranje je u toku, kako za osumnjičene, tako i za vlasnike objekata.

Zvaničnici su naveli kako će fosili biti predati muzeju u Ankari.

Adnan Oktar, uz 168 članova organizacije, slobode je lišen 2018., a tereti se za niz krivičnih djela, među kojima su osnivanje kriminalne organizacije, seksualno zlostavljanje djece, otmice, porezna prevara i terorizam.

Podsjećamo, Adnan Oktar u svijetu je poznatiji kao Harun Yahya. Članovi njegove sekte ovog kriminalca predstavljaju kao "islamskog učenjaka", a svoje poštovaoce ima i u Bosni i Hercegovini. 

Najistaknutiji među njima je Nedžad Latić, koji je djela Adnana Oktara prevodio i uređivao na bosanski jezik. Također, preko svog časopisa i portala Latić je duže vremena promovirao (osim na trafikama, prodavani u džamijama) ovog turskog kriminalca prevodeći njegove tekstove, kao i dokumentarne filmove (CD gratis na kupljeni časopis) koje je Oktar producirao u Turskoj.

Latić nije krio oduševljenje Oktarom, titulirajući ga kao “čuveni turski pisac i teoretičar”, u više navrata susrećući se s njim u Turskoj. 

A o kome se zapravo radi najbolje pokazuje ovaj video koji je isječak iz programa Oktarove privatne televizije:

(SB/AA)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...