"ISTINA ĆE POBIJEDITI": Oglasio se svećenik porijeklom iz Stoca kojem je Katolička crkva u Njemačkoj naredila da napusti zemlju

Svećenik porijeklom iz Stoca vodi hrvatsku katoličku misiju u Donjoj Saskoj, ali tamošnja nadbiskupija zaključila je da je nepoželjan.

  • Društvo

  • 21. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Svećenik iz Stoca don Vinko Puljić, kojeg je Katolička Crkva u Njemačkoj gdje u Donjoj Saskoj vodi hrvatsku katoličku misiju označila nepoželjnim zbog stavova prema fašizmu i logoru Jasenovac, oglasio se nakon odluke o razrješenju.

- Istina će nas osloboditi, istina će pobijediti, to je rekao naš Gospodin, ja mu beskrajno vjerujem. Doći će vrijeme kad ću moći sve reći. Do tada ću moliti, postiti i čekati - rekao je svećenik portalu hercegovina.info.

Don Vinko Puljić, svećenik koji vodi Hrvatsku katoličku misiju Göttingen u Donjoj Saskoj, uskoro će napustiti Njemačku jer je na Facebooku pozvao na financijsko doniranje Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji osnivači negiraju ustaške zločine za vrijeme NDH. Katolička crkva u Njemačkoj je snažno antifašistička i zbog toga će Puljić početkom 2021. napustiti svoju župu, a kako bi se izbjegao javni skandal, to će napraviti svojevoljno. Neslužbeno se doznaje da će ga, objavi li spomenuti svećenik u međuvremenu sličan apel, lokalni biskup odmah smijeniti.

Ova odluka donesena je prošle sedmice na sastanku Puljića, koji je postao poznat kada je 2014., kritizirao njemačke vlasti, koje su zabranile nastupe Marku Perkoviću Thompsonu, i biskupskih vlasti, a o tome postoji pisani dokaz:

"U razgovoru je biskupija Hildesheim nepogrešivo dala do znanja svećeniku Puljiću da smatra ozbiljnom pogreškom njegovo širenje apela na Facebooku. Žalba dolazi od udruženja koja propituje je li koncentracijski logor Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata bio logor za istrebljenje, a sa stajališta biskupije Hildesheim postoji rizik da se negira ubistvo brojnih ljudi u ovom konclogoru. Svećenik koji javno dijeli takav poziv ostavlja dojam da suosjeća s fašizmom, što, prema mišljenju biskupije Hildesheim, apsolutno ne dolazi u obzir jer fašizam ni na koji način nije kompatibilan s evanđeljem", glavni je naglasak pismenog saopćenja, koje je potpisao Volker Bauerfeld, službeni biskupijski glasnogovornik.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...